DEBATT

Paul Auster og Siri Hustvedt:

Frykt for Tyrkia

Vi som beundrer Tyrkias mangfoldige og rike kultur, ser med oppriktig bekymring på det diktatoriske samfunnet Erdogan ønsker å skape.

BEKYMREDE: Forfatterparet Paul Auster og Siri Hustvedt.
BEKYMREDE: Forfatterparet Paul Auster og Siri Hustvedt. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I tiden etter de rystende begivenhetene i slutten av mai 2013, da verden var vitne til hvordan tyrkisk politi gikk til brutalt angrep på fredelige demonstranter og forvandlet Gezi-parken i Istanbuls sentrum til en slagmark, har vi med økende forferdelse sett hvordan Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan har styrket sin makt. Med sine så å si daglige, aggressive taler har han sørget for stigende temperatur og økende fiendskap mellom de forskjellige politiske, etniske og religiøse deler av samfunnet.

Etter det klossete og uakseptable forsøket på militærkupp i juli 2016, har AK-partiet og Erdogan brukt de dramatiske hendelsene som påskudd til å avsette, anklage, arrestere og dømme hundretusenvis av opposisjonelle, det være seg tilhengerne av presidentens tidligere forbundsfelle, Fetullah Gülen, som nå er bosatt i Pennsylvania, og Gülens nettverk, eller det kurdiske PKK og har anklaget dem for høyforræderi, alt for å bringe opposisjonen til taushet.

Han har nå besluttet at det skal avholdes folkeavstemning den 16. april med sikte på å forandre grunnloven og samle mer makt i presidentens hender. Dermed gir hans seg selv myndighet til å handle mer som en eneveldig diktator enn som en folkevalgt president. Ethvert skrivende menneske, enhver som betrakter ytringsfrihet som grunnpilaren i et sivilisert samfunn, må bekymre seg for hvordan tyrkere heretter skal kunne ytre seg på fredelig vis, uten risiko for forfølgelse.

Å igangsette folkeavstemning mens landet befinner seg i en krisebetont unntakstilstand, og attpå til la statsministeren erklære at enhver «nei»-stemme til de foreslåtte konstitusjonelle endringene er ensbetydende med landsforræderi, tyder på ringeakt for folkeretten og dessuten manglende respekt for demokratiske regler.

Vi som beundrer Tyrkias mangfoldige og rike kultur, og i tiden etter AK-partiets maktovertakelse så med visse forhåpninger på en utvikling i retning av et fungerende demokrati i Tyrkia, ser med oppriktig bekymring på det diktatoriske samfunnet Recep Tayyip Erdogan ønsker å skape gjennom disse farlige, konstitusjonelle endringene.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer