DEBATT

Fordommer:

Frykt forer fordommer

Jeg har sagt at statsråd Sylvi Listhaug skaper frykt. For å dokumentere og begrunne mitt utsagt bringer jeg to eksempler.

Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

1. Nettavisens Side 3 bragte et sitat av Sylvi Listhaug datert 21. november i fjor «Hele den tredje verden kan ikke komme til Norge.»

Dette sitatet høres helt tilforlatelig ut. Lett for henne å forsvare. Absolutt ingen kan være uenig i utsagnet. Trikset er hvilke mentale bilder hun skaper i hodene på folk. Jeg har alltid sagt til mine barn at man må være forsiktig med hva men sier til seg selv, for hjernen lytter. Dersom du skal ta et straffespark og du er i ferd med starte tilløpet så snakker du til deg selv. Om du sier til deg selv at nå må jeg ikke skyte over, vil du nok 8 av 10 ganger skyte over mål. Hjernen siler ut ordet IKKE. Hjernen hører skyte over.

Dersom du skal slå en golfball over et vann får å lande på greenen bør du helst ikke si til deg selv «nå må jeg ikke havne i vannet». Sjansen er stor for at du gjør nettopp det. Det er anbefalt å si til seg selv, i tilfellet straffesparket, at nå skal jeg skyte nede i høyre hjørnet eller nå skal jeg lande en meter fra flagget.

Med uttalelsen over har Listhaug kommunisert et mentalt bilde av at hele den tredje verden kommer til Norge. Det er åpenbart at den som ser dette bildet av hele den tredje verden komme til Norge blir redd.

Samtidig har hun full «deniability», mulighet til å benekte. Hun har ikke sagt noe som ikke alle er enige i. Dette er mye mer subtilt enn å snakke om masseinnvandring. Ingen ønsker masseinnvandring heller. At vi aldri har opplevd masseinnvandring er underordnet.

2. I Aftenposten 31. august i år skriver Listhaug en tekst under overskriften «Nyttig reise til Sverige». (Hun hadde akkurat vært i Stockholm for å kunne ha troverdighet når hun skal skremme om «svenske tilstander».) Deler av teksten lå på hennes FB-vegg dagen før.

Listhaug skriver: «Vi må gi tryggheten tilbake til innbyggere som føler seg utrygge i nærmiljøet i Oslo sør og forhindre at unge mennesker havner på skråplanet.» Her sier Listhaug at innbyggerne i Oslo sør føler seg utrygge. (Og de som ikke føler seg utrygge begynner å tenke på om de egentlig burde føle seg utrygge.)

Hvilke data har hun på hvor mange som føler utrygghet, eller hvor utrygge de er, eller hva de som er utrygge er utrygge på - trafikken kanskje? Hvilke data har hun på om innbyggerne i sør er mer eller mindre utrygge enn i Oslo nord? Den seneste undersøkelsen jeg finner om opplevd utrygghet i Oslo er fra 2013. (Den sier ikke noe om Oslo sør. Den sier derimot en del om Oslo sentrum på kvelds- og nattetid.)

På samme måte som i det første eksempelet tegner hun noen mentale bilder egnet til å skape frykt. Folk føler seg utrygge i Oslo sør. Og igjen er utsagnet ganske uangripelig. Det er jo flott å gi tryggheten tilbake til alle som er utrygge.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer