Frykt og avsky i København

Frank Tandbergs «Nattens Joker» er Norge 21. beste krimroman.

FRANK TANDBERG Foto: Oddmund Lunde
FRANK TANDBERG Foto: Oddmund Lunde Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

«Etter å ha holdt i denne boken en stund, føler man et intenst behov for å vaske hendene», var en anmelders reaksjon da Frank Tandberg romandebuterte med Nattens joker i 1995. Ingen overdrivelse akkurat. Å fjerne ubehaget lesningen av denne – og de to påfølgende - bøkene om Martin Lorentzen skaper, krever definitivt kraftvask, ikke Kleenex. Ikke for det, det er nok å grine av her, og til og med Martin kjenner på et tidspunkt «sløret gli ned over øynene» og presser fram en tåre fra «innerst i hjernen».

Dop og penger Nattens joker, Løgnernes paradis (1998) og Siste tog øst (2001) handler alle om et skittent, gement og grimt univers, der menneskets og samfunnets nattsider skildres med motbydelig presisjon. Nattens joker ble utgitt under J.F. Johnson Tandberg, og var den første boken om Martin Lorentzen. Vi befinner oss i Københavns underverden, og for Martin er veien kort fra DJ via gigolo til narkolanger. Det essensielle i tilværelsen blir fort den evige jakten etter dop og penger, og ikke minst komplikasjonene det medfører. Som Martin oppsummerer det: «Alle svek før eller siden. Han kunne bare stole på seg selv, og vente på sviket. Drømmene hadde rent bort. Likene var tilbake».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer