KOMMENTARER

Frykt og avsky i Sverige

Svensker er i sjokk over Sverigedemokraternas framgang. Velkommen etter, kan resten av Europa si, skriver Marie Simonsen.

I FRPs FOTSPOR:  Partiledaren Jimmie Åkesson har Frp som et forbilde. Her på Sverigedemokraternas valgvake i Stockholm. 
Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix
I FRPs FOTSPOR: Partiledaren Jimmie Åkesson har Frp som et forbilde. Her på Sverigedemokraternas valgvake i Stockholm. Foto: Anders Wiklund/ TT / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

Hovmod står for fall. Bare et år etter at svensk opinion ga nordmenn tyn for å ha valgt en regjering med et høyrefløyparti, har en like stor andel svenske velgere beveget seg enda lengre til høyre.

Tross at meningsmålinger lenge har vist at Sverigedemokraterna (SD) ville gjøre et brakvalg, virker svensk opinion i sjokk over valgresultatet; at hver åttende svenske faktisk stemte på et innvandrerfiendtlig parti med en brunsvidd historie. I malende ordelag beskrives tause reisende på Stockholms T-baner, som om passasjerene mandag våknet opp til et nytt og fremmedfiendtlig Sverige.

De sterke reaksjonene forklarer noe av SDs framgang. De fleste av partiets velgere befinner seg langt unna Rosenbad og Stockholms redaksjoner. Og de er ikke overrasket over å ha så mange meningsfeller.

SD har uomtvistelig brune røtter i blant andre Sverigepartiet og Bevar Sverige Svensk (BSS), og mange tillitsvalgte har avslørt at båndene til den nære fortida langt ifra er kuttet, tross partileder Jimmie Åkessons anstrengelser for å gjøre partiet stuereint. Flere av hans partifeller er fortsatt mer opptatt av å hvitvaske Sverige. De er blitt ekskludert på løpende bånd, og når SD rykker inn med Riksdagens tredje største gruppe, mange helt uten politisk skolering, er det bare å rydde forsidene igjen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer