Eurovision 2019

Frykt og boikott før MGP-finalen

Krigshandlinger mellom Hamas og Israel bekymrer.

TIL ISRAEL: Om fire uker reiser artistene i Keiino, som vant den norske MGP-finalen med låta «Spirit in the Sky», og NRK-delegasjonen på rundt 15 mennesker til Tel Aviv. Foto: Christian Roth Christensen
TIL ISRAEL: Om fire uker reiser artistene i Keiino, som vant den norske MGP-finalen med låta «Spirit in the Sky», og NRK-delegasjonen på rundt 15 mennesker til Tel Aviv. Foto: Christian Roth ChristensenVis mer

Neste måned samles 41 nasjoner til en vennskapelig musikkamp i Tel Aviv, samtidig som Israel og Hamas bomber hverandre. Mellom kystbyen Tel Aviv og Gaza-stripen er det 50-60 kilometer i luftlinje.

Konflikten mellom israelere og palestinerne kaster lange og svarte skygger over Melodi Grand Prix-deltakere og hele Eurovisjon-konkurransen.

Holder seg unna

Presidenten i den norske MGP-klubben, Morten Thomassen, synes ikke at det er et hyggelig bakteppe som pryder årets Eurovisjon. Han opplever den spente situasjonen som ubehagelig.

- Det er klart at det setter sitt preg på årets Eurovision, og mange holder seg hjemme, sier Thomassen.

- Det er mange av oss norske MGP-entusiaster som ikke drar til Israel for å være med på oppkjøringen og finaleuka. Det skyldes den spente situasjonen og usikkerheten som følge av Hamas/Israel-konflikten, sier Thomassen.

Bare en tredel drar

Vanligvis reiser rundt 100 MGP-entusiaster og medlemmer av Den Norske Grand Prix-klubben til vertslandet som arrangerer finalen. I 1999 var forrige gang det var en finale i Israel, og den gangen var det ikke så spent, minnes Thomassen.

I år reiser bare mellom 30 og 40 MGP-fans til Israel.

UBEHAGELIG: President i Den Norske MGP-klubben, Morten Thomassen, synes at den spente situasjonen i Israel er ubehagelig. Foto: Anders Grønneberg
UBEHAGELIG: President i Den Norske MGP-klubben, Morten Thomassen, synes at den spente situasjonen i Israel er ubehagelig. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Én tredel av oss som vanligvis reiser til finalen, drar i år. Vi blir ganske få. Frykt og usikkerhet er en ting, andre blir borte fordi de boikotter Israel. Dessuten er billettene svært dyre. De billigste finalebillettene koster 10 000 kroner - tre-fire ganger så mye som tidligere, sier Thomassen.

ESC-toppsjefer reagerer

Mandag skrev The Jerusalem Post at forberedelsene til Eurovision-arrangementet er lagt på is. Det som følge av at politiets sikkerhetsarbeid ved arenaen skal ha stoppet opp som følge av pengemangel. Det har hele tida vært mye krangel om hvem som skal betale for sikkerheten: arrangøren eller myndighetene.

PRESSER: EBU-sjef Jon Ola Sand legger press på den israelske presidenten og krever sikkerhetsgarantier. Foto: Dagbladet
PRESSER: EBU-sjef Jon Ola Sand legger press på den israelske presidenten og krever sikkerhetsgarantier. Foto: Dagbladet Vis mer

Det fikk ESC-toppsjefene Jon Ola Sand og Frank-Dieter Freiling til å reagere denne uka.

I et brev har den Europeiske tv-Unionen (EBU) ifølge avisa henvendt seg til landets statsminister for å forsikre seg om at den israelske regjeringen vil legge nok penger til sikkerheten rundt ESC.

I en sms til Dagbladet skriver Jon Ola Sand: «Alt løste seg i går kveld, så vi er i rute».

- EBU krisemaksimerer

I brevet ber de statsministeren om å få opp farten, og gjør det klart at arrangementet står i fare hvis penger til sikkerhet uteblir. EBU-toppene gjør det helt klart at de er lei maset om hvem som skal betale for sikkerheten.

Morten Thomassen mener at EBU krisemaksimerer, og at mange medier henger seg på.

- Israel er et land med høyt konfliktnivå, men jeg er sikker på at vakter, politi og militære ivaretar sikkerheten til alle involverte. Et land som Israel har en annen arbeidskultur enn vi er vant med, der er det en del armer og bein - ting kommer på plass i siste liten, sier han.

Påvirket av tv-bilder

MGP-general Stig Karlsen i NRK uttrykker også bekymring over den spente situasjonen i Israel. Mandag 6. mai reiser han, NRK-ansatte, artister og dansere, til sammen 16-17 mennesker. Dagen etter skal gruppa Keiino ha de første prøvene.

- Det er klart vi snakker om det. Det er umulig ikke å la seg påvirke av tv-bildene og det som skjer i Israel.

- Sikkerheten til delegasjonen er alltid viktigst, og vi går aldri inn på kompromisser når det gjelder tryggheten til alle involverte. Her stoler vi på de vurderingene EBU gjør. Vi forventer like høy grad av sikkerhet i år, om ikke mer. Vi opplever ingen hysteri, men en slik voldelig konflikt er forferdelig uansett hvor det finner sted, sier Stig Karlsen til Dagbladet.