DEBATT

Debatt: Barn og internett

Frykt og moralsk panikk

For oss handler dette om å ta barn og unge på alvor.

FEILER STYGT: Dessverre feiler Ane Dahl Torp og andre stygt med rop om utestengelse og forbud. Det de ber om er i praksis at barn og unge under 13 år ikke skal få ta fullverdig del i samfunnet de vokser opp i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
FEILER STYGT: Dessverre feiler Ane Dahl Torp og andre stygt med rop om utestengelse og forbud. Det de ber om er i praksis at barn og unge under 13 år ikke skal få ta fullverdig del i samfunnet de vokser opp i. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Det er bra at stadig flere har hengt seg med i den offentlige debatten rundt barns bruk av internett. De fleste er enige om at det, som i livet ellers, er muligheter, verdier, utfordringer og problemer knyttet til å delta på møteplasser med andre.

Dessverre reagerer noen med frykt, moralsk panikk og forslag om utestengelse. Vi mener deltakelse, opplæring og kompetansebygging er veien vi må gå, og vi må gå den sammen.

Som Ane Dahl Torp påpeker i en artikkel i VG 17. juni trenger foreldrene både hjelp og kompetanse. Akkurat det er vi helt enige i, vi representerer ett av flere initiativ som prøver å bidra der. Dessverre feiler hun og andre stygt med rop om utestengelse og forbud. Det de ber om er i praksis at barn og unge under 13 år ikke skal få ta fullverdig del i samfunnet de vokser opp i. Det kolliderer med både FNs barnekonvensjon og opplagte forventninger til hvordan vårt samfunn skal fungere. Det at de ber om forbud er for oss en klar indikasjon på at de mangler den nødvendige forståelsen. Det er kanskje derfor de reagerer med frykt?

De som argumenter med at de som foreldre ikke har nødvendig kompetanse, sier i praksis at de heller vil stenge barn og unge ute, enn å selv gjøre den nødvendige innsatsen for å kunne ta ansvar som foreldre. Det er lett å forstå at alt det en selv ikke har vokst opp med framstår ukjent og vanskelig. Vi må derfor leve med at noen av oss er første generasjon foreldre og profesjonelle yrkesutøvere som opplever denne overgangen. Andre er de første barna og ungdommene som vokser opp i en digitalisert hverdag med foreldre som ikke har egne erfaringer med teknologi fra sin egen oppvekst.

For oss handler dette nettopp om å ta barn og unge på alvor. Vi må lykkes med kombinasjonen av å legge til rette for å at de skal være tryggere deltakere på blant annet sosiale medier, og å kunne gi dem støtten og tilstedeværelsen de trenger. Foreldre må tilegne seg nødvendig forståelse for å bistå dem med de utfordringene de møter, på samme måte som vi gjerne tilegner oss det nødvendige for at de skal kunne gå på kino, begynne i kor eller delta på skidag på skolen.

Dette behovet for oppdatering gjelder også samfunnet generelt, både foreldre og de profesjonene, som er tilstede i barn og unges hverdag. Det er så viktig for norske barn og unge at de fortjener en mer opplyst og faglig debatt, framfor rop om forbud akkompagnert av anerkjennende nikk som minner om tiden da bekymrede voksne var skeptiske til videospillere.

I Norge finnes det flere grasrot-initiativer, som vårt eget prosjekt «Er du sikker?», og strukturerte samarbeid mellom offentlig og privat sektor som «Trygg bruk»-nettverket. Nå må myndighetene ta grep og sikre at de relevante profesjonene i barn og unges hverdag får den nødvendige kompetansen, forståelsen og ressursene de trenger. Selv om dette handler om teknologi, handler det enda mer om nødvendige holdninger og forståelse for hvordan vi skal behandle hverandre. Det er skremmende at så mange voksne så lett avskriver seg selv og abdiserer fra voksenrollen fordi de føler de ikke har nok innsikt i teknologien. Dette handler først og fremst om å være voksen. Foreldrene må delta i alle deler av barns liv, enten det er sosiale medier, gaming, lekeplassen, fotballkamper eller de andre sosiale arenaer barn deltar på.

«Er du sikker?» er et sikkerhetsinitiativ for barn, unge, foreldre og skoler med faglig tyngde og kompetanse av frivillige sikkerhets- og ildsjeler fra Sopra Steria, IKT-Norge og Lær Kidsa Koding. Målet er å nå barn og unge over hele landet med et frivillig tilbud for å øke forståelsen for sikkerhet.

Skrive til oss? Send innlegg her

Tekstlengde:

  • Kronikk: 5000 tegn
  • Hovedinnlegg: 3600 tegn
  • Underinnlegg: 2800 tegn

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer