FORNYET TILLIT: Benjamin Netanyahu
FORNYET TILLIT: Benjamin NetanyahuVis mer

Frykten ble valgvinner

Netanyahu vil regjere et mer splittet land enn tidligere.

Meninger

Statsminister Benjamin Netanyahu klarte det igjen og vant tirsdagens parlamentsvalg - til tross for at nesten alle meningsmålinger hadde spådd at han risikerte å tape for den nye sentrum-venstre-alliansen, Sionistunionen. Men han er ikke statsminister ennå. Først må han sikre et flertall i nasjonalforsamlingen Knesset som har 120 medlemmer.

Netanyahus parti Likud fikk rundt 30 representanter i Knesset og har sammen med høyreorienterte og religiøse partier rundt 58. Mye tyder på at det nystartede sentrumspartiet Kulanu med sin leder Moshe Kahlon vil støtte Likud, og dermed er saken klar. Men Kahlon, som er lovt finansministerposten, har et problem. Andre- og tredjemann på partilista er motstandere av å gå inn i en Likud-regjering.

Netanyahu har brukt valgkampen på å spre frykt for iranerne og gjort Iran til et land som snart har atomvåpen som skal utslette Israel. Da det begynte å butte for ham på meningsmålingene, steg Iran-retorikken til nye høyder samtidig som han la seg enda lenger til høyre enn der han vanligvis står, blant annet når det gjaldt bosettinger på okkupert område.

Mange Likud-velgere har gått lei av Netanyahu på grunn av dårlig økonomi og velferd, ikke minst lavere lønninger, høyere boligpriser og økte levekostnader. Men da det så ut til at Sionistunionen kunne vinne, har tydeligvis disse potensielle sofavelgerne stemt Likud likevel. Netanyahu har nok også tjent på å skremme med at den nye palestinske felleslista ville få palestinske velgere til å storme til valgurnene i flokk.

En ny Likud-dominert-regjering vil neppe gå mer til høyre enn den nåværende, mener mange eksperter. Utspillet om at det ikke vil bli noen palestinsk stat under hans styre, betyr ikke mye. Fredsprosessen er uansett steindød. Han vil imidlertid regjere et enda mer splittet land enn tidligere, og for Israel vil en ny Netanyahu-regjering bli skadelidende. Forholdet til USAs president er svært dårlig, og Obama skal sitte nesten to år til. Og Netanyahu kan regne med enda mer Israel-kritisk politikk blant flere EU land og økt internasjonal isolasjon.

Men ett kan han trøste seg med; han og kona Sara kan fortsette å leve sine ekstravagante liv på statens bekostning.