- Frykten for å være alene fører ofte til dårlige valg

Aksel Hennie og 20 andre kjendiser hjelper fengselsfugler å komme på rett kjøl.

SNAKKER UT I NY BOK: Skuespiller Aksel Hennie forstår godt problemene til folk som har sittet inne og som så skal ut i samfunnet. Her blir han fotografert til boka «Rom 13» av Marcel Leliënhof. Foto: Anders Grønneberg
SNAKKER UT I NY BOK: Skuespiller Aksel Hennie forstår godt problemene til folk som har sittet inne og som så skal ut i samfunnet. Her blir han fotografert til boka «Rom 13» av Marcel Leliënhof. Foto: Anders GrønnebergVis mer

(Dagbladet): Aksel Hennie, en av landets mest profilerte skuespillere, har tidligere levd et turbulent liv, og har - med tagging og småkriminell løpebane - hatt nærkontakt med politiet.

Han er blitt kastet på glattcelle og har ikke noe problem med å identifisere seg med fengselsfugler.

- Som skuespiller er det min jobb å identifisere meg med alle typer mennesker, sier Hennie, som presiserer at han aldri har fått en ubetinget dom.

- Men jeg forstår godt problemene til folk som har sittet inne og som kommer ut i samfunnet, sier Hennie.

Fronte frykten Skuespilleren er en av nærmere 20 kjendiser som skal fortelle om viktige hendelser og oppgjør de har tatt med seg selv i boka «Rom 13», som kommer om to måneder. Boka er et samarbeidsprosjekt mellom Petter Stordalen og Røde Kors-programmet «Nettverk etter soning». Nettverket skal hjelpe tidligere straffedømte med å opparbeide seg et nytt sosialt nettverk.

- Den største frykten vi mennesker har, er frykten for å være alene. Det fører ofte til dårlige valg. Hovedbudskapet mitt er at vi må slutte å være redde, sier Hennie.

Skuespillerens budskap er at alle må ta et oppgjør med seg selv og slutte å engste seg. Han mener de fleste tar dette valget for seint i livet.

Husker fortvilelsen For Bjørn Kjos var det faren for å bli slått konkurs og svikte sine 130 ansatte, som gjorde at han måtte ta et valg. I stedet for å velge en trygg utvei, satset han alt.

- Jeg tenkte at vi var satt i en umulig situasjon. Hele levebrødet til selskapet sto i fare, og mange familier var avhengige av den jobben, forteller Bjørn Kjos til Dagbladet.

Året var 2002, og Norwegian hadde nettopp fått beskjed om at deres kontrakt med SAS - den eneste Kjos hadde - var sagt opp.

Kjos hadde 130 ansatte.

- Sjansene for at vi skulle mislykkes var overveldende hvis du spør alle andre enn Bjørn Kjos, sier Norwegian-sjefen.

- Jeg husker fortvilelsen blant de ansatte som ikke hadde penger å leve for. Det var tanken på de ansatte som plaget meg.

Mistet søvnen - Var du redd for å svikte?

- Ja, jeg var redd for at de skulle ende opp uten jobb. Jeg bekymret meg mye, og fikk ikke sove om nettene. De timene jeg ikke var på jobb, gikk jeg mye i Nordmarka og tenkte. Da fikk jeg systematisert tankene. Jeg har heldigvis egenskapen å være rasjonell når jeg er under mye stress, sier Kjos.

- Lært med alder - Har du noen svake sider?

- Tidligere var jeg kanskje litt vel kjapp til å ta beslutninger. Etterhvert som jeg har blitt eldre, har jeg lært at det kan være greit å tenke seg om en gang til, svarer Kjos.

Nå flyr Norwegian høyere enn noensinne, og nylig kjøpte Kjos 222 nye fly for 127 milliarder kroner. Men gründeren forteller at opplevelsen preger ham den dag i dag.

- Jeg forstod at det ikke bare var meg selv det gjaldt, og lærte hvor viktig det er å ta ansvar for dine ansatte. Penger blir det minst viktige i en slik situasjon.

Kjos deltar i bokprosjektet fordi han ønsker å vise at alt er mulig så lenge man tror på deg selv.

- Men man må våge å feile. Og samfunnet må akseptere at folk feiler. I dagens samfunn er det alt for mye «hva var det jeg sa», sier han.