LEDER

Frykten for at kvinner skal ta over

Dagbladet mener: Konkurransen er blitt hardere enn da noen få privilegerte menn hadde frikort til alle posisjoner.

HØYTFLYVENDE: Finansmannen Morten E. Astrup er redd for at kvinner skal utkonkurrere en hel generasjon av menn som ham. FOTO: Rex / NTB SCANPIX
HØYTFLYVENDE: Finansmannen Morten E. Astrup er redd for at kvinner skal utkonkurrere en hel generasjon av menn som ham. FOTO: Rex / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Leder: Dette er en lederartikkel fra Dagbladet, og gir uttrykk for avisas syn. Dagbladets politiske redaktør svarer for lederartikkelen.
Publisert

Den sveitsiskbaserte finansmannen Morten E. Astrup, som pendler til jobben i London i privatfly, har uttalt seg om likestilling i norsk næringsliv. Han er bekymret for at «mange flinke hardtarbeidende menn blir forbigått fordi de er menn i Norge i dag». Han hevder at en hel generasjon menn nå har det vanskeligere enn kvinner. Det er han dessverre ikke alene om å hevde. Derfor er det nødvendig nok en gang å minne om de faktiske forhold.

Gitt at Astrup jobber i finans, regner vi med at han er flink med tall og kan lese statistikk. Fakta om kjønnsbalanse i norsk styre og stell er bare et tastetrykk unna. Historiske tall som viser utviklingen over de siste tiårene er også lett tilgjengelig. Naturligvis er det en økende kjønnsbalanse i ledersjiktet, ikke minst på mellomledernivå, men det går overraskende langsomt i lys av hvor lang tid kvinner har vært i flertall i relevante utdanninger. Fortsatt er det en oppsiktsvekkende overvekt av menn i toppsjiktet i privat næringsliv og industri, blant partnerne i advokatfirmaene og ikke minst i Astrups egen bransje, finans.

Alle som har vært i likestillingsdebatter vet at statistikk er viktig, fordi debatten ofte preges av synsing og anekdotiske bevis. Av de 174 børsnoterte aksjeselskapene på Oslo Børs har bare 13 kvinnelig toppleder. Av de 200 største virksomhetene i Norge målt etter omsetting har bare ti prosent kvinnelig toppleder. I ledergruppene utgjør kvinner bare 22 prosent, enda det i flere tiår har vært et mål å nå 40 prosent, i hvert fall i festtalene. Konkurransen er blitt hardere enn da noen få privilegerte menn hadde frikort til alle posisjoner, men ingenting, absolutt ingenting, tyder på at menn nå plutselig er systematisk diskriminert, slik Astrups påstand ville innebære.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer