Frykten for «gratis heroin»

Til og med Carl I. Hagen er for gratis heroin til tunge misbrukere. Hva venter vi på?

SA JA: Carl I. Hagen er en av de som gikk inn for gratis utdeling av heroin, i det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.
SA JA: Carl I. Hagen er en av de som gikk inn for gratis utdeling av heroin, i det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget. Foto: Steinar Buholm / Dagbladet.Vis mer
Meninger

Sommeren 2010 la det regjeringsoppnevnte Stoltenberg-utvalget fram sin rapport. De hadde vurdert hvordan de mest hjelpetrengede rusmiddelavhengige kunne få bedre hjelp, og om tunge rusmisbrukere skullel få heroinstøttet behandling. Et flertall av medlemmene sa ja til det siste, blant andre Thorvald Stoltenberg selv, Åslaug Haga og Carl I. Hagen.

Etter å ha grublet over saken i to år, kom Arbeiderpartiet fram til at de ikke ville støtte tiltaket, og dermed røyk illusjonen om at Norge ville nærme seg den vellykkede strategien til en rekke andre europeiske land. Og illusjonen om at norske politikere ville ta modige valg for å bedre hverdagen til noen av de som har det aller vanskeligst i samfunnet. Nå er det bare Venstre som på stortinget går inn for heroinutdeling.

I dag skriver Aftenposten om nye forskningsresultater fra Danmark, som startet med heroinutdeling i 2010. 250 - 300 tunge stoffmisbrukere  får utdelt heroin, to ganger om dagen. En evaluering viser at ordningen gir dem et bedre liv. Det er ikke så vanskelig å tenke seg. Danmark skal nå utvide ordningen, og tilby heroin i tablettform.

Heroinutdeling vil selvsagt ikke løse alle problemer, noe heller ikke Metadon har gjort. Men når stadig flere land viser til positive resultater med heroin delt ut under kontrollerte former til tunge misbrukere, er det merkelig at den politiske motstanden i Norge er så stor. Er det uttrykket "gratis heroin" som er problemet? Da kan vi gjerne kalle det noe annet. Jeg forslår gjerne "heroinutdeling", "Statlig heroin", "medisinsk heroin" eller kanskje aller best - "diacetylmorfin", som er det det medisisk korrekte navnet på heroin. Da går vi kanskje klar av de moralske sperringene, og får innført en behandling som tar de heroinavhengiges livssituasjon på alvor.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.