KOMMENTARER

Frykten for Hellas

EU er nok ikke så redd for Alexis Tsipras som det kan virke, og Tsipras har neppe tenkt å sende Hellas fra skjærsilden til helvete.

ALEXIS TSPIRAS: Lederen for det venstreorienterte partiet Syriza kan bli ny statsminister i Hellas. Partiet ligger an til å bli størst ved parlamentsvalget 25. januar. Foto: AFP / NTB Scanpix
ALEXIS TSPIRAS: Lederen for det venstreorienterte partiet Syriza kan bli ny statsminister i Hellas. Partiet ligger an til å bli størst ved parlamentsvalget 25. januar. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

EU, og de viktigste statslederne der, la for flere år tilbake regelen om å ikke blande seg inn i et medlemslands indre politiske liv til side når det gjelder Hellas. Regelen gjelder forresten ikke for andre mindre land heller. Men nå, først når det gjaldt valget av ny president og så når det gjelder parlamentsvalget 25. januar, skjer det uten forsøk på å skjule innblanding.

Og Tyskland under forbundskansler Angela Merkel har i det samme brutt et tidligere tabu: I Berlin snakker man om at Hellas må forlate eurosamarbeidet dersom det venstrevridde partiet Syriza vinner valget og Alexis Tsipras blir statsminister. Partiet ligger an til å bli størst med 30,4 prosent på siste meningsmåling.

Man håper tilsynelatende å skremme de greske velgerne til å stemme på statsminister Antonis Samaras og hans konservative Nytt Demokrati (ND). Et sted mellom 60 og 74 prosent av grekerne vil beholde euroen.

I Berlin sier man det er «uunngåelig» at Hellas må forlate eurosamarbeidet om Syriza vinner. President Milos Zeman i Tsjekkia sier: «Hellas må kastes ut av euro-området, men ikke av EU, fordi landet slapp inn med falske regnskaper.»

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.