KOMMENTARER

Frykten for sortering

Når Kjell Magne Bondevik snakker om intoleranse, er det best å lytte. Det vet partiet hans mye om, skriver Marie Simonsen.

SORTERING:  Kjell Magne Bondevik har beskyldt Dagbladets politiske redaktør for å være en intolerant fundamentalist. Han burde vite hva han snakker om, mener Marie Simonsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SORTERING: Kjell Magne Bondevik har beskyldt Dagbladets politiske redaktør for å være en intolerant fundamentalist. Han burde vite hva han snakker om, mener Marie Simonsen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Interne kommentarer: Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning.
Publisert
Sist oppdatert

I alle politiske debatter er det frikort. Det er honnørord en side bruker og som det er vanskelig å utfordre uten å bli tillagt den motsatte mening. Tenk bare på solidaritet, fellesskap og valgfrihet, tre ord som det er umulig å være mot, men alle tre har et politisk innhold og eierskap. Venstresida har tatt copyright på solidaritet og fellesskap, høyresida på valgfrihet. Derfor er de i politiske sammenhenger heller ikke nøytrale begreper.

I debatter om abort og fosterdiagnostikk har sorteringssamfunnet lenge vært et slikt ladet begrep. Frykten for sorteringssamfunnet brukes som oftest og hyppig av abortmotstandere og folk som er skeptiske til mulighetene den medisinske utviklingen fører med seg. De ønsker en restriktiv bioteknologilov og er aktive motstandere av at staten skal betale for tidlig ultralyd.

Sorteringssamfunnet er et effektivt ord, fordi det har en odiøs klang som henspiller på et av historiens mørkeste kapitler, uten at det sies direkte. Det behøves ikke.

Jeg ønsker meg ikke et sorteringssamfunn, sies det med trykk på jeg, som om meningsmotstandere bør mistenkes for andre ønsker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.