MEN ER IKKE Trine Skei Grande trønder? Joda, men hun er valgt inn for Oslo. Tidligere stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten kaller henne i VG med en lite velvalgt metafor for «et syltynt trønderalibi». Foto: Nina Hansen
MEN ER IKKE Trine Skei Grande trønder? Joda, men hun er valgt inn for Oslo. Tidligere stortingsrepresentant Torhild Aarbergsbotten kaller henne i VG med en lite velvalgt metafor for «et syltynt trønderalibi». Foto: Nina HansenVis mer

Skal det være politikk, skal det ikke være noe fliring

Frykten for trøndervitser

Derfor har Erna Solbergs rensket ut statsråder fra Trøndelag.

Meninger

JEG HAR EN venn fra Namsos som synes det er helt greit at det ikke er noen trøndere i Erna Solbergs nye regjering. «Det er bare tullpeisa og peislesta på aill kanta, lik bra å ikkj blainn’ sæ,» sier han og er såre fornøyd. Det kan jo ellers være mange grunner til at statsministeren fra Brann-byen ikke vil ha noen Rosenborg-tilhengere i nærheten. Et kanskje enda sterkere motiv kan ha med humor å gjøre. Trønderhumor er som kjent et begrep, mens bergenserne tror «humor» er en fiskesort.

DET KAN RETT og slett være at Erna Solberg ikke orker tanker på at regjeringskonferansene stadig skal avbrytes av noen som sier «har dokk hørt om den kaill’en som…» eller «du vet ka døm bruk å si i Verdal’n…». Skal det være politikk, skal det ikke være noe fliring. Men slik er ikke trønderne skapt. De er morsomme hele tida. Selv Olav Duun, som boret dypt i menneskenes ondskap, debuterte med en bok som het «Løglege skruvar og anna folk». Ellers ville han neppe blitt tatt på alvor i Namdalen.

ÅNDEN ETTER Bør Børson svever over vannene. De eneste humoristene på Stortinget i manns minne var Jon Leirfall fra Stjørdal med sine sagasatirer, Per Borten med sin eventyrlige truse og Guttorm Hansen fra Namsos. Han har for øvrig analysert fenomenet trønderhumor i boka «Arti å hør det læll…», der han gir eksempler som «Vess ikkj Trøndelag ha æksistert villa de ha vorri berre pærman att av Norgeshistoria». Hansen kommenterer: «Det verste er at karen nesten har rett!».

HANSEN FORTELLER også om mannen som hadde bestilt flaggstang hos en snekker. Han kom for å hente den, men snekkeren beklagde at han måtte vente til over helga. «Da ska æ itj ha nå flaggstang,» sa mannen. Snekkeren spurte «koffer i aill velæ» og fikk til svar: «Nabon e fæmti år no på lørdan – æ har tænkt å ikkj flagg.» Er det rart at Erna ikke tar sjansen på å la styringen av Norge drukne i vitser som dette? «Ka villa du ha vorri om du ikkj va trønder?» Svaret lyder: «Skamfoill.»

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen?

Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukens viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag. Nyhetsbrevet kan inneholde annonser. Du kan når som helst melde deg av.