Frykten for vår helse

Hypokondri forutsetter to størrelser: Den ene er et bekymret sinn, med en fantasi til både å oversysselsette seg med, fordreie og å dikte sykdommer. Fantasien er et svært viktig kroppsorgan. Og det andre er en smittekilde: informasjon om sykdommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Selve det språklige apparatet blir infisert. Det skjer et fall fra følelse til noe konkret: «Jeg er redd» blir til at «jeg har kreft». Hypokondri er sinnets og kroppens retorikk. I hypokondrien er symptomene på jakt etter et navn. Og er man dum nok til å lese aviser og se TV, kan man idag få en million slike navn på sin følelsesmessige uro. «Drikkevann kan gi kreft!» De mange oppslag om helse er en åpenbar risikofaktor for dårligere helse for den norske befolkningen. De nærer hypokondriens kjernesymptom: helsefrykt.

Hypokondriens historie er mangslungen. I antikken ble den oppfattet som en reell sykdom, knyttet til mageregionen. Så flyttet den seg til nervetrådene, en søster til melankolien med noe av samme aura av utvalgthet og genialitet. I opplysningstida var den en motesykdom, en tilflukt for individet i krise. Så ble lidelsen latterlig. Man tror ikke lenger på en biologisk forklaring. I stedet er det innbilning og griller i hodet. Vi er i nyere tid og i nevrosenes diffuse landskap.

Famlende

Behold gjerne litt humor, men la oss samtidig gjenreise et alvor og en respekt for den lidende. For hva annet er hypokondri enn et famlende språk om den sårbare sjelen i den sårbare kroppen? I Bergen arbeider psykiateren og indremedisineren Ingvard Wilhelmsen for den helsefryktendes sak. Han har bidratt til å bygge opp en egen klinikk for hypokondere. Og nå presenterer han boka om hypokondri.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer