Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fryktens forkjempere

SÅ ER DET bekreftet: Nei-sidas oppskrift for den kommende EU-kampen vil være å spre frykt og fordommer. «Frykten er vårt våpen» var blant Heming Olaussens første ord som nyvalgt leder i Nei til EU for kort tid siden. Det lover ikke godt for alle de som har hatt ønsker om en mer nyansert EU-debatt, en debatt som statsministeren nylig inviterte til: «Europa og EU er noe helt annet i dag enn sist vi tok stilling til norsk medlemskap i 1994. Hvis og når vi en gang til skal ta stilling til norsk medlemskap, må vi alle uansett grunnholdning ta utgangspunkt i denne nye situasjonen. Vi må løpende drøfte vårt forhold til europeisk samarbeid», sa Bondevik i sin nyttårstale.

Nei-sida har brukt frykten som våpen før. På kontoret mitt har jeg hengt opp et avisutklipp fra EU-kampen i 1994. Det henger der som en skrekk og advarsel om hva man kan vente seg av skremmebilder og lavmål i nei-argumentasjon. «EU vil drepe barn og gamle» er overskriften til saken som handler om en bok som ekteparet Anita Apeltun Sæle og Finn Jarle Sæle ga ut under EU-kampen, hvor de påstår at «EU-kommisjonen arbeider med lover for masseutslettelse av barn ved våre sykehus (abort) og massedrap på eldre (evtanasi)». Dette er et eksempel på hvor en argumentasjon basert på frykt i det ekstreme vil føre hen.

VI PÅ JA-SIDA skal spre visjoner for framtida i stedet for å spille på frykten. Fordommene og frykten får nei-sida stå for. Kunnskap er et av ja-sidas sterkeste kort: Jo mer folk får vite om EU, jo mindre fotfeste får den frykten som Nei til EU vil gjøre sitt for å spre. Nei-siden lader på ny fryktens geværer. De argumenterer med at EU blir en statsdannelse og at Norge vil miste sin selvstendighet. Det samme sa for øvrig Senterpartiet i sin tid om Nordisk Råd da det ble opprettet. De advarte mot at det nordiske samarbeidet skulle utvikle seg til et statsforbund som ville svekke den nasjonale suvereniteten. I dag har Senterpartiets frykt blitt erstattet med begeistring for det nordiske samarbeidet. De som vil stemme på et parti som ønsker å leve i fortiden, har et klart valg i Senterpartiet neste høst. De som blir mer tiltalt av frykt enn av framtidsvisjoner kan melde seg inn i Nei til EU.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media