Frykter at Cinemateket må legges ned

Må gi fra seg 7500 filmklassikere.

(Dagbladet.no): - Jeg frykter at man ikke har tenkt gjennom konsekvensen av dette. I verste fall betyr det at vi mister vår status som cinematek, og dermed mister tilgangen på de gode filmene vi har tilgang på i dag, sier Jan Langlo, leder for Cinemateket i Oslo.

I statsbudsjettet kommer det fram at Filmarkivet - altså den norske filmarven - fra 1. januar overføres fra Norsk filminstitutt til Nasjonalbiblioteket. Det har vært kjent en stund.

Mer overraskende kom det på Langlo og Cinemateket at de også skal gi fra seg en samling på 7500 utenlandske filmklassikere til Nasjonalbiblioteket.

Blir uattraktive

I tillegg til å vises på norske cinematek, lånes disse filmene i dag ut fra Oslo til andre europeiske samarbeidspartnere - blant annet gjennom organisasjonen The International Federation of Film Archives.

- Å drive et cinematek forutsetter at man har en egen filmsamling i bunn. Om man ikke har det, er det fryktelig mye man ikke kan gjøre, sier Langlo.

Han frykter at cinematekene i Norge blir fullstendig uattraktive som samarbeidspartnere i Europa om de ikke har noe å låne bort selv.

- Viktige klassikere er vi helt avhengig av å få låne fra andre filmarkiv.  Disse er å betrakte som museumsgjenstander, og kan ikke leies på normalt vis. Vi får bare låne disse filmene om vi har noe å låne bort selv, og om de som eier dem kjenner oss og stoler på oss, sier Langlo.

ALVORLIGE KONSEKVENSER: Jan Langlo og Cinemateket i Oslo mister råderetten over et arkiv på 7500 utenlandske filmer. Det kan få alvorlige konsekvenser for driften av Cinemateket, frykter han. Foto: TOM MARTINSEN
ALVORLIGE KONSEKVENSER: Jan Langlo og Cinemateket i Oslo mister råderetten over et arkiv på 7500 utenlandske filmer. Det kan få alvorlige konsekvenser for driften av Cinemateket, frykter han. Foto: TOM MARTINSEN Vis mer

- Tungvint

Han tror et system der Cinemateket ikke selv forvalter filmsamlingen kan bli svært tungvint.

- Jeg tror det blir mye vanskeligere for våre samarbeidspartnere å vite hvem de skal forholde seg til, siden Cinemateket og Nasjonalbiblioteket er to separate institusjoner, sier Langlo, som også tror dette kan få store konsekvenser for cinematekene i Trondheim og Bergen.

Nasjonalbibliotekar Vigdis Moe Skarstein tror Langlo muligens tar sorgene på forskudd.

- Vårt mål er å yte den samme servicen som har vært ytt til nå. Vi starter nå dialogen med dem vi skal samarbeide med, og tror ikke noen har grunn til å på forhånd være skeptisk. Vi vil gjøre det vi kan for at det skal bli like bra, sier Moe Skarstein til Dagbladet.no. 

Ekspedisjonssjef Roy Kristiansen i Kulturdepartementet tror også overgangen vil gå smertefritt.

- Nasjonalbiblioteket skal gå inn i det eksisterende avtaleverket. Ingenting skal forandres i praksis, sier han til Dagbladet.no.