Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Ennå ikke bestemt hva Nasjonalmuseets visningssteder skal brukes til

Frykter at Museet for samtidskunst-bygget vil stå ubrukt og forfalle

- Man kan ikke drive bygg på luft og kjærlighet, svarer Statsbygg. 

STENGER I SEPTEMBER: Museet for samtidskuns på Bankplassen i Oslo stenger i september. Deretter får bygget en uviss skjebne. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
STENGER I SEPTEMBER: Museet for samtidskuns på Bankplassen i Oslo stenger i september. Deretter får bygget en uviss skjebne. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

(Dagbladet): - Det foreligger absolutt ingen klare ideer for videre bruk av Museet for Samtidskunst. Det er underlig at Staten har en stor bygningsmasse som det ikke finnes planer for, sier arkitekturhistoriker Even Smith Wergeland.

Innen 2020 skal kunsten fra Nasjonalgalleriet, Museet for Samtidskunst og Kunstindustrimuseet flytte inn det nye Nasjonalmuseet på Vestbanetomten på Aker Brygge i Oslo. Nasjonalmuseets nåværende visningssteder legges ned for tur fram mot flyttingen. Kunstindustrimuseet ble det første til å stengte dørene, allerede i 16. oktober i fjor, for en årelang nedpakking av kunstgjenstander.

Lite debatt om Museet for samtidskunst

Det har vært heftig debatt om hva Nasjonalgalleriet på Tullinløkka skal brukes til når kunstsamlingene flyttes til det nye Nasjonalmuseet. Det har vært foreslått byuniversitet på tomta, mens Nasjonalmuseets avtroppende direktør, Audun Eckhoff, samt flere stortingpolitikere, har tatt til orde for at bygget må forbli visningssted for kunst. Men ingen ting er ennå bestemt.

Det har derimot vært lite debatt om hva som skjer med lokalene til Museet for samtidskunst, som også huser Nasjonalmuseets kunst.

- Praktfull bygning

Museet for samtidskunst åpent i 1990 i det jugend-inspirerte bygget til tidligere Norges bank på Bankplassen i Oslo.

Samtidskunsten skal de neste tre åra pakkes ned før flyttingen til Vestbanetomten, og det nåværende museet stenger allerede i september. Utstillingen som åpner i april, «Tori Wrånes. Hot Pocket», blir museets siste.

Arkitekturhistoriker Even Smith Wergeland mener det er hårreisende at man kun få måneder før utflyttingen, ikke har funnet nye leietagere til bygget.

- I kontrast til Nasjonalmuseet som mange mener er et godt kunstmuseum, har Museet for samtidskunst vært lite debattert. Det ble i sin tid laget for bankdrift, og andre aktører vegrer seg for å gå inn der fordi bygget ikke er så fleksibelt, sier han.

Han kaller bygget er et av landets vakreste og mener det er en virkelig arkitektonisk perle.

- Det er en praktfull bygning fra tidlig 1900-tall, i jugend-stil, som det ikke finnes mange av i Norge.

Wergeland har tidligere bidratt til prosjektet Oslo Pilot og undersøkt hvilke planer som finnes for viderebruk av Nasjonalgalleriet, Museet for samtidskunst, Deichmanske hovedbibliotek, Munchmuseet og Kunstindustrimuseet. Han ble sjokkert over at det ikke foreligger bruksplaner for flere praktbygg i Oslo. Han er redd for at arkitektperlen på Bankplassen vil bli stående og forfalle.

- Man burde hatt en ny bruk klar, men nå vil nok bygget bli stående tomt lenge. Det er lite gunstig for bygningen og byrommet den ligger i. De siste åra har alle hatt tro på det å bygge nytt. Men det er påfallende lav tro på verdien av den eksisterende bygningsmassen.

- Når Oslo endelig skal satse på Kvadraturen, så tømmes samtidig de store institusjonene i området. Det er en defensiv strategi.

Dagbladets kunstanmelder, Arve Rød, mener at det er naturlig at framtida til bygget på Bankplassen ikke engasjerer kunstmiljøet like mye som Nasjonalgalleriet.

- Kunstnerne har aldri følt særlig tilhørighet til det bygget, det har med enkelte unntak mest vært et fremmedelement for mye av kunsten som har blitt vist der. Derfor engasjerer de seg ikke like mye for det som Nasjonalgalleriet. Men det er selvsagt synd om bygget blir stående tomt, sier han.

Nasjonalmuseet har tidligere ikke uttalt seg om ønsker for videre bruk av lokalene til Museet for samtidskunst, men Astrid Aksnessæther, konstituert direktør ved museet, skriver dette i en epost til Dagbladet.

- Det er Statsbygg som forvalter den ærverdige bankbygningen. Vi håper selvfølgelig at det også i fortsettelsen vil være publikumsaktivitet i bygget, slik av Kvadraturen, med Nasjonalmuseet – Arkitektur, Sentralen, alle galleriene og Akershus Festning kan være en levende bydel i fremtiden.

- Ingen kø av kunder

Kommunikasjonsdirektør i Statsbygg, Hege Njaa Aschim, forteller at det har vært vanskelig å få aktuelle leietagere til bygget på Bankplassen.

- Det er ingen god forvaltning å la bygg stå tomme. Vi prøver å finne en annen bruk for bygget. Men det er ingen kø av kunder, og vi har ingen konkrete planer, sier hun til Dagbladet.

Hun legger til at det er krevende å finne rett leietager til verneverdige bygg.

- Det er mange ønsker og drømmer som dukker opp om viderebruk av Nasjonalgalleriet og Museet for samtidskunst, men disse ledsages sjelden av penger. Man kan ikke drive bygg på luft og kjærlighet. Gamle bygg må driftes og holdes i stand, og vi må finne kunder som har penger til å holde bygget i orden.

Aschim ber potensielle leietagere melde seg, og håper sitasjonen løser seg så fort som mulig. Hvis ikke vil Staten kunne vurdere å selge det ærverdige bygget på Bankplassen.

- Om man ikke finner noen annen løsning, må departementet gi tillatelse til å legge bygget for salg på det åpne markedet, sier hun.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media