Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frykter at NRK må droppe satsinger som «Sommeråpent»

- Regjeringens forslag til NRK-avgift er for lav, sier Arild Grande (Ap).

SAMLER NORGE: Her ser vi MS Sjøkurs, bedre kjent som «Sommeråpent»-båten, som følges av hele Norge foran tv-skjermene og ikke minst i åpen sjø av båtfolket. - Med stadig lavere lisensvekst må vi se på programtilbudet, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix
SAMLER NORGE: Her ser vi MS Sjøkurs, bedre kjent som «Sommeråpent»-båten, som følges av hele Norge foran tv-skjermene og ikke minst i åpen sjø av båtfolket. - Med stadig lavere lisensvekst må vi se på programtilbudet, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. Foto: Tor Erik Schrøder / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Stortingspolitiker Arild Grande (Ap) frykter for at store programbegivenheter som samler Norge skal forsvinne eller nedprioriteres av NRK.

NRK i minus Han frykter dette som følge av regjeringens forslag til NRK-avgift neste år, som betyr mindre penger til statskanalen. Dette kommer etter flere år med minusvekt for NRK.

- Hva vil f.eks. skje med «Sommeråpent», seilasen som samler hele Norge i to måneder, sier Arild Grande, som frykter at den kan forsvinne.

Dette verken vil eller kan kringkastingssjef i NRK, Thor Ghjermund Eriksen, si noe om. Men at han og Norges største medieorganisasjon merker tøffe tider etter flere magre år under Høyres og FrP's regime, er helt på det rene.

Forverret handlingsrom I den blåblå regjeringens statsbudsjett foreslår den en økning i kringkastingsavgiften for neste som vil gi NRK en reell økning på 25 kroner. Dette er ikke nok for å kompensere for pris- og lønnsveksten, og vil gi statskanalen et forverret handlingsrom.

- Kringkastingssjefen ber om en reell økning på 70 kroner for å demme opp mot pris- og lønnsveksten neste år, sier Grande.

Arild grande hever at for å kunne opprettholde et forsvarlig nivå, som sikrer satsinger som «Sommeråpent», som koster 50 millioner å lage, må NRK ha en reel økning på kringkastingsavgiften med 100 kroner.

300 årrsverk borte - NRK har de siste to åra måttet foreta betydelige nedbemanningskutt. 300 stillinger er borte. I år har spesielt distriktskontorene måttet tåle vesentlig nedbemanning. Ytterligere kutt vil måtte å utover programtilbudet, sier Grande.

Han hevder at det nå er viktig å komme med forslag som kan gi NRK bedre økonomisk handlingsrom.

- Arbeiderpartiet vil ha en kringkastingsavgift for kompenserer for pris- og lønnsveksten, og som sikre NRK å produsere innhold som samler Norge. Vi har en god dialog med Venstre og KrF, og håper at vi kan få et stortingsflertall som gir NRK mer penger enn det regjeringen legger opp til, sier Grande.

- Færre penger - mindre innhold Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bekrefter at økningen i lisenskroner på én prosent ikke dekker pris- og lønnsveksten. De tre siste årene har NRK hatt en vekst i kringkastingsavgiften på under fire prosent, mens pris- og lønnsnivået har økt med over ti prosent.

- Vi i NRK pålegger oss store effektiviseringersoppgaver, men over tid gir mindre penger mindre innhold, sier Eriksen.

Han ønsker ikke å true med at navngitte programkonsepter og serier vil kunne bortfalle med et stadig dårligere busjett. Han legger til at målet er å få mer av pengene NRK får over statsbudsjettet og lisensavgiften.

- Slik det nå ser ut, må vi neste år effektivisere for mellom 100-150 millioner kroner. Men år etter år med lavere lisensvekst må vi se på programtilbudet, sier kringkastingssjefen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!