Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frykter «Cruise-turister»: - Kan bli ødeleggende

Naturvernforbundet er ikke bergtatt av superstjerna Tom Cruise.

STENGT LANDEMERKE: Preikestolen vil få langt flere turister på besøk etter at Mission Impossible 6 har gått sin seiersgang på kinoer over hele verden. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
STENGT LANDEMERKE: Preikestolen vil få langt flere turister på besøk etter at Mission Impossible 6 har gått sin seiersgang på kinoer over hele verden. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PREIKESTOLEN / STAVANGER (Dagbladet): - Pengejaget kan ende opp med å ødelegge for naturopplevelsen ved Preikestolen. Det haster med en verneplan, sier generalsekretær i Naturvernforbundet, Maren Esmark til Dagbladet.

At superstjerne og actionhelt Tom Cruise etter alle solemerker dingler i et tau ned fra den berømte klippen i en scene i den neste «Mission Impossible»-filmen i 2018, får den lokale og regionale turistnæringen til å gni seg i hendene, men Hollywood-glamouren bergtar ikke alle.

Naturvernforbundet har nemlig siden 2008 jobbet for Preikestolen-området i
Forsand kommune i Rogaland skal etableres som en vernet nasjonalpark.

Oppmerksomheten rundt besøket til Cruise er enorm, til tross for at skuespilleren har vist seg lite offentlig etter at han landet i Stavanger søndag kveld.

- For snevert

Etter det som var en vellykket prøvefilming på toppen av postkortfjellet i godværet mandag ble tirsdagen en skuffelse. Sterk vind hindret helikoptrene å lande, og innspillingen ble avblåst.

Onsdag er innspillingen derimot i gang for fullt. Siste dag skal være torsdag, men da er det meldt store mengder nedbør. Etter det Dagbladet erfarer er det planlagt en ekstra innspillingsdag på fredag.

SLEIT: Tirsdag observerte Dagbladet gjentatte landingsforsøk, men vinden var for kraftig for helikoptrene. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
SLEIT: Tirsdag observerte Dagbladet gjentatte landingsforsøk, men vinden var for kraftig for helikoptrene. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

Overfor Dagbladet ramser Naturvernforbundet opp slitasje, støy, forsøpling, toalettbesøk og frafall av dyreliv som konsekvenser av de ekstreme mengdene med turister som valfarter terrenget hvert år.

- En nasjonalpark betyr det at man unngår at lokale krefter med økonomiske interesser bestemmer. Forvaltningen av Preikestolen som turistmål skjer i dag av parter med klare økonomiske interesser. Det blir for snevert, sier Esmark.

600 000 turister i året

Naturvernforbundet ser altså med bekymring på økt turisme som følge av blant annet «Mission Impossible 6», og økning skal det bli, ifølge de hårete målene til daglig leder for Lysefjorden Utvikling og Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake.

I 2027 ønsker Stiftelsen Preikestolen at godt over en halv million turister tar turen, sier han til Dagbladet, og «Mission Impossible 6» er en del av planen for å få Cruise-turistene til Preikestolen.

Blant annet har de sikret seg rettigheter til å bruke klipp fra filmen i markedsføringen av Preikestolen.

- 600 000 turister i året vil si at det kan bli så mange som 10 000 besøkende til Preikestolen på en god dag. Denne filmen gir oss mulighet til å nå ut i verden, og den potensielt økte markedseffekten gjør at vi har satt allemannsretten til side denne uka, sier Rake.

Besøkte settet

Onsdag ble Rake og ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H), flydd i helikopter opp til Preikestolen for å besøke innspillingen, og sole seg i glansen av Hollywood-innspillingen som de har fått godkjent. Filmen skal sette nærområdet på verdenskartet, og gjøre Preikestolen om mulig enda mer populær.

PÅ BESØK: Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H) i ordførerkjedet, og daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake (blå jakke) besøker filmsettet. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
PÅ BESØK: Ordfører i Forsand, Bjarte Dagestad (H) i ordførerkjedet, og daglig leder i Stiftelsen Preikestolen, Audun Rake (blå jakke) besøker filmsettet. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

Rake forteller at de, på en lys og travel sommerdag, anslår at så mange som 7000 turister tar turen opp til Preikestolen-platået. Rundt 250 000 besøker destinasjonen hvert år, ifølge nettsidene.

Platået er som kjent stengt for turister under filminnspillingen, og det er med en bismak at stiftelsen nekter besøkende turister å nå turmålet, sier stiftelseslederen.

- Det er ikke kurant det vi har gjort, men vi har tatt valget. Så får vi se hva erfaringene blir, og hvor stor nedsida er. Turistene får god informasjon, og det er eller ikke stor aktivitet på denne tida av året, sier Rake.

Avviste tyskere

Han håper at langtidseffekten av å ha det regionale landemerket i en gigantisk Hollywood-produksjon veier opp for skuffelsen til dem som eventuelt må gå skuffet ned igjen.

Marius (32) er fra Niedersachsen-området i Tyskland, og er på bilferie i Norge. Han har ikke hørt om innspillingen idet han går ut av bilen på parkeringsplassen ved utfartsporten Preikestolen turisthytte.

Stavanger Turistforening, som Preikestolhytta er en del av, omsatte i 2016 for rundt 80 millioner kroner. Preikestolen Fjellstue står for rundt 18 millioner kroner av totalsummen, opplyser bestyrer Olaf Onsøyen til Dagbladet.

I lufta høres duren fra helikoptre, og to vakter fra Stiftelsen Preikestolen er raskt borte for å informere Marius om at destinasjonen er stengt.

- Jeg er skuffet, men tenker at jeg prøver igjen om noen dager. Jeg skal uansett tilbake hit neste sesong. Reiser man utenom de store turistselskapene i området, så får man ikke beskjeden om at det er stengt, sier tyskeren til Dagbladet.

SÅ INGENTING: Marcel Maximini (29) og Evelina Trauer (22) fra Tyskland ville opp på Preikestolen, men visste ikke at det var innspilling. - Det er litt moro at vi kan skylde på Tom Cruise, sier de. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
SÅ INGENTING: Marcel Maximini (29) og Evelina Trauer (22) fra Tyskland ville opp på Preikestolen, men visste ikke at det var innspilling. - Det er litt moro at vi kan skylde på Tom Cruise, sier de. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

Investert millioner

Lokalkjentmann Kalle Stokka står på vakt for Stiftelsen Preikestolen, og forteller at de fleste turistene tar nyheten om stengt fjell med fatning.

- Mange ser på det som et høydepunkt å potensielt få se en Tom Cruise-innspilling. Nesten uten unntak tar de beskjeden veldig fint, sier Stokka til Dagbladet.

Stiftelsen Preikestolen har lagt ned store mengder arbeid og brukt millioner av kroner til og forsterking og utbygging av turstien, sier leder Audun Rake.

Slitt natur

Store partier av stien er steinlagt, men en tur opp og ned viser at enkelte fjellpartier er tydelig nedslitt av all mennesketrafikken.

- Ja, det er noen partier hvor trafikken sprer seg utover landskapet for mye, men størsteparten av stien er nå utbygd såpass solid at de fleste følger den. Skal vi håndtere 600 000 turister i året er det en lang liste for hva vi må ta høyde for, og arbeid som må gjøres. Det begynner å bli fullt på gode dager, så trafikken må spres utover, sier Rake.

SLITT: 250 000 turister besøker Preikestolen hvert år. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet
SLITT: 250 000 turister besøker Preikestolen hvert år. Foto: Tommy Ellingsen / Dagbladet Vis mer

- Når 10 000 mennesker skal opp på Preikestolen i løpet av en dag, vil ikke det ødelegge frihets- og fjellfølelsen?

- Ja, blir det stappfullt går det utover opplevelsen, og vi ser ikke fram til det, men Preikestolen er en veldig populær destinasjon. Mange er på jakt etter fjellfølelsen så den må vi prøve å verne om, sier Rake, som blant annet skisserer mannskap som sluser i mindre grupper ut på platået ved stor pågang som en løsning.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!