Frykter DAB-dekningen er dårligere enn det som forespeiles

Har fått henvendelser fra hele landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): - Hva vil statsråden gjøre for å sikre at alle de som opplever en langt dårligere DAB-dekning enn FM-dekning får et like godt digitalt radiotilbud, som Stortinget har fastslått, før FM-nettet slukkes?

Det spørsmålet sendte Senterpartiets stortingsrepresentant Janne Sjelmo Nordås (Sp) til kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) forrige uke.

- Hjelper ikke I spørsmålet poengterer Nordås at flere radiolyttere gir tilbakemelding om en ikke-eksisterende DAB-dekning.

- For dem hjelper det ikke å høre at kriteriene er oppfylt og at DAB-dekningen er godt utbygd. Ikke eksisterende eller DAB-dekning langt under FM-kvaliteten kan umulig bli forstått som noe annet enn et dårligere tilbud enn dagens FM-nett for de det gjelder.

Et bredt storting stilte seg bak beslutningen om digitaliseringen av radioen, og det store skiftet nærmer seg med stormskritt.

Et av kriteriene for overgangen var at DAB-dekningen skulle være tilsvarende befolkningsdekningen til NRK P1 i FM-nettet. Dette frykter Nordås at ikke er tilfellet.

Overfor Dagbladet utdyper hun spørsmålet til kulturministeren, og sier hun har fått henvendelser fra frustrerte radiolyttere i hele landet.

Har fått flere henvendelser - Det er et stort omfang i hele landet som melder om at DAB ikke gir like god dekning som FM. Jeg har fått henvendelser fra folk i Agder-fylkene, oppover Østerdalen og i Nordland, sier hun og fortsetter:

- NRK peker på at de bygger ut flere stasjoner, men jeg er likevel bekymret. Jeg tror ikke situasjonen stemmer helt overens med dekningskartene som er utgitt av offentlige myndigheter.

I et svarbrev til Nordås viser Helleland (H) til et bredt stortingsflertall i 2011 og minner om at NRK vil fase inn et betydelig antall nye sendere som vil gjøre dekningen bedre enn dekningskravet som ble fastsatt av Stortinget.

- Bedre for DAB enn for FM Statssekretær Bård Folke Fredriksen (H) i Kulturdepartementet sier til Dagbladet at det er nyttig å få tilbakemelding om hvilke områder lytterne mener ikke er dekket godt nok.

- Samtidig er det viktig å ta utgangspunkt i anerkjente målemetoder slik Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (NKom) har gjort, og Nkoms undersøkelser viser at befolkningsdekningen er bedre for DAB enn for FM. Mens FM-nettet kun ga god dekning for NRK P1, vil DAB-nettet fra 2017 gi like god dekning for alle NRKs 14 digitale radiokanaler, sier Fredriksen.

- I DAB-nettet vil derfor de tynnest befolkede delene av landet ikke lenger bli avspist med en enkelt radiokanal. Både FM-nettet og DAB-nettet er planlagt ut fra å dekke de deler av landet hvor folk har sin faste bopel.

Fredriksen sier videre at en annen grunn til at myndighetene hovedsakelig må forholde seg til anerkjente målemetoder, er at det i startperioden vil kunne forekomme en del feil bruk av utstyret.

- For eksempel vil bilradioer som ikke er stilt inn for å foreta automatiske frekvensbytter - service following - miste DAB-signalet når man kjører fra ett område til et annet. Man vil også kunne oppnå bedre DAB-mottak ved å benytte en større antenne.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer