- Frykter det verste

- Jeg ble fascinert av et følsomt kunstnersinn som grep makten og ble pave, med de villeste planer om korstog og krig med Gud selv som alibi. Og så var det interessant å putte en kvinne inn i dette politiske plottet.

Vibeke Løkkeberg presenterer sin nye bok på Bristols bibliotekbar i en ustanselig kø av mediemennesker, og sier at hun er redd for alt mulig. Flere fluktruter er allerede planlagt om «Purpur»-prosjektet skulle gå galt.

Det skjer neppe.

Hun sitter der med noen dårlige filmkritikker i hodet kanskje, men som forfatter har hun lite å frykte. Både «Leoparden» fra 1989 og «Jordens skygge» i 1995 fikk fin mottakelse.

- Kunstnere har alltid en frykt for å gå sultne til sengs. Så jeg må ha noen strategier - og noen rømningsveier i beredskap for sikkerhets skyld.

- Det er vel derfor du har fem hus?

Løkkeberg ler og teller på fingrene. Jo, med eiendommen i Toscana blir det faktisk fem. Og det var i Toscana at mye av manuskriptet ble skrevet. Og dermed er Vibeke Løkkeberg inne i en lengre utredning om pilegrimsruter og oliventrær og purpursnegler og pave Pius 2. - som i yngre år skrev erotisk litteratur, men som altså undergikk en slags metaformose til maktmenneske.

- En sånn makt vil jeg aldri ha, forsikrer Løkkeberg og smiler med to hoggtenner.

- Jeg vil ha makt over ordet og kunsten, for å fjerne maska og finne ansiktet, medmennesket. Det er vel det prosjektet jeg har holdt på med hele tida, fra filmdebuten med «Liv» og framover og oppover.

- Og nedover?

Vibeke Løkkeberg svarer uten betenkningstid at hun var uheldig med de to siste filmene sine. Og hun har sannelig fått sitt. Hun er liksom riksheksa og tyfonen fra vest, men gjør alt for ikke å komme i Se og Hør.

- Skal du satse på forfatterkarrieren nå?

- Det vil jeg ikke svare på. Akkurat nå håper jeg bare på det beste og frykter det verste. Men, jo, jeg er i gang med et nytt bokmanuskript.

- Fluktruta kan kanskje ikke offentliggjøres?

- Den går ikke til Bergen, det ender vel ute på Hvaler, skal du se! Og så gjør hun seg profesjonelt klar til en ny omgang med forhør og fotografering.

Les anmeldelsen her: «Prøveroman for damer»

Håg og frykt på Bristol: Vibeke Løkkeberg er alltid forberedt på at alt går galt.