Frykter dødsdom over mange aviser

Flere aviser vil blø dersom regjeringen greier å gjennomføre målet om kutt i presestøtten og moms for papiraviser.

MOMSSPØKELSET: Per i dag er det nullmoms på papiraviser, mens nettaviser betaler 25 prosent moms. Regjeringen vil nå innføre en felles flat moms på åtte prosent.
MOMSSPØKELSET: Per i dag er det nullmoms på papiraviser, mens nettaviser betaler 25 prosent moms. Regjeringen vil nå innføre en felles flat moms på åtte prosent.Vis mer

Klokka 10.00 i dag la finansminister Siv Jensen fram regjeringens forslag til statsbudsjett 2015. I budsjettforslaget kommer det fram at regjeringen går inn for en felles lavmoms for nett- og papiraviser på åtte prosent. Samtidig legger regjeringen opp til et kutt i pressestøtten på hele 50 millioner kroner - som tidligere varslet.

- Dødsdom Mediekommmentator i Dagbladet, Andreas Wiese, mener at å innføre en moms på papiraviser vil være det samme som å underskrive dødsdommen for flere aviser.

- Problemet med regjeringens forslag er at det ikke tar innover seg den reelle situasjonen i dagens mediebransje, som er så alvorlig at alle tiltak som forverrer situasjonen gjør det enda vanskeligere, sier Andreas Wiese.

Han tviler også på at dagens regjeringen vil få gjennomslag for forslaget.
- Det kommer nå an på samarbeidspartnerne i KrF og Venstre, og vi får håpe dette blir forhandlet om i Stortinget, sier Wiese. Vil ha støtte til journalistikk Sjefredaktør i nettavisen, Gunnar Stavrum, har liten tro på at forslagene kommer til å bli gjennomført.
- For det første var jo dette ventet. For det andre er det ikke spørsmålet om moms eller ikke moms som kommer til å endre Medie-Norge, sier Gunnar Stavrum til Dagbladet.

Han mener hele momsdiskusjonen er bakstreversk.
- Mitt forslag er å gi en pengestøtte som går direkte til journalistikk, slik at man i etterkant kan få tilbakebetalt utgifter som  brukes til journalistiske formål, sier Stavrum.
Han tror det er mer sannsynlig at vi i framtida vil få null moms både på papir- og digitale aviser.
- Det er farlig fordi det kan friste en del medier til å innføre betalingsordninger og dermed stenge nettet, sier Stavrum.

Overgangsordning Momsendringen vil ikke kunne innføres før tidligst 1. juli neste år.

Ved innføring vil papiravisene ha en overgangsordning på 5 år før de i så fall går fra null til åtte prosent moms.

- Ei omlegging til ein felles låg momssats krev overgangsordningar for media. Difor ønskjer vi å innføre ei overgangsordning for papiravisene på 5 år. Vi vil i prosessen med ESA vurdere nærare korleis vi skal definere  e-aviser og korleis overgangsordninga for papiravisene skal vere, seier Widvey i en pressemelding fra kulturdepartementet.

En felles moms for papir- og e-aviser vil måtte godkjennes av ESA før den trer i kraft. Regjeringa vil i denne sammenhengen vurdere nærmere hvordan digitale aviser skal defineres og hvordan overgangsordningen skal utformes.

Ønsket forlik Flere stemmer - både i opposisjonen og i pressens egne organer har varslet at en moms på åtte prosent for allerede kriserammede papiraviser vil kunne ta livet av flere mindre aviser.

VIL KUTTE I PRESSESTØTTEN: Kulturminister Thorhild Widvey vil innføre felles lavmoms for papir- og nettaviser, og vil samtidig kutte i pressestøtten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
VIL KUTTE I PRESSESTØTTEN: Kulturminister Thorhild Widvey vil innføre felles lavmoms for papir- og nettaviser, og vil samtidig kutte i pressestøtten. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

SVs Bård Vegard Solhjell har sammen med Senterpartiet og Arbeiderpartiet invitert til et forlik for å hindre avisdød. De ønsker nullmoms på nyheter, også digitalt, og vil heller ikke røre pressestøtten. 

- Vi ønsker å løfte mediepolitikken ut av dette statsbudsjettet og gå i forhandlinger om alle parter med et forlik. Regjeringens bebudede fellesmoms på åtte prosent kan ta livet av flere aviser, spesielt lokalavisene som har 90 prosent av sine inntekter fra papir, har Bård Vegard Solhjell tidligere sagt til Aftenposten.

En av sakene det var knyttet stor forventning til i Medie-Norge var hvorvidt den nye regjeringen vil innføre en varslet flat moms på papir- og digitalaviser, som de tidligere har varslet. Det samme gjelder spørsmålet om pressestøtten.
I dag er det null moms på papiraviser, mens digitale nyhetsmedier må betale 25 prosent moms. Regjeringen og kulturminister Thorhild Widvey har tidligere lovet en plattformnøytral lavmoms på 8% for både nett og papir, men hun har også åpnet for en overgangsordning for papiravisene på fem år.

I dagens fallende marked for papiraviser vil en innføring av moms være dramatisk.

Når det gjelder pressestøtten varsler den sittende regjeringen et kutt på hele 50 millioner kroner i forhold til den rødgrønne regjeringens forslag. I dag er den samlede pressestøtten på 308 millioner kroner.

- Regjeringen har som mål å redusere pressens avhengighet av statlige støttetiltak. Selv om vi har tradisjoner for å leve med en statssubsidiert kritisk presse i Norge, vil større økonomisk uavhengighet også gi større redaksjonell uavhengighet, skriver regjeringen i forslaget.

SKEPTISK: Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, vil heller ha en pengestøtte direkte til journalistikk.  Foto: Lise Åserud / SCANPIX .
SKEPTISK: Sjefredaktør i Nettavisen, Gunnar Stavrum, vil heller ha en pengestøtte direkte til journalistikk. Foto: Lise Åserud / SCANPIX . Vis mer

Men regjeringens støttespillere, Venstre og KrF har tydelig signalisert at de ikke støtter et slikt kutt. Også de rødgrønne er klinkende klare på at de ikke vil kutte i pressestøtten. Dermed kan det bli svært vanskelig for regjeringen å få flertall for et slikt forslag.

- De gjorde et forsøk i forrige budsjett, men jeg både håper og forventer at de ikke gjør det iår ettersom Venstre og KrF klart har signalisert at de ikke støtter det. Det ville vært rart om de prøvde seg på det nok en gang, men man vet jo ikke, sa ansvarlig redaktør Bjørgulv Braanen i Klassekampen til Kampanje før statsbudsjettet ble lagt fram i dag.

saken oppdateres