Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Frykter for framtida: - Krisemodus

Flere norske filmproduksjoner må skrinlegges. Den kommende katastrofefilmen «Nordsjøen» er utsatt på ubestemt tid.

BRAKKESYKE: Svært mange artister har fått sitt inntektsgrunnlag revet vekk med coronakrisen. Det vil Brakkesyke 2020 gjøre noe med. Video: Nicolai Delebekk / NTB, Dagbladet TV 17. mars 2020 Vis mer

Filmprodusent Martin Sundland har blant annet produsert storfilmer som «Skjelvet» og «Bølgen». Produksjonen av neste prosjekt, katastrofefilmen «Nordsjøen», er nå satt på vent på ubestemt tid.

- Målet nå er få samlet troppene igjen når vi kan gå i gang på en forsvarlig måte. Regjeringen må ta tydelige grep for å sørge for at vi har et oppegående produksjonsmiljø også etter denne krisen. Hvis ikke står vi fullstendig radbrekket, sier Sundland til Dagbladet.

STORFILM: Mange husker katastrofefilmen «Skjelvet» fra 2018. Den neste storfilmen fra Fantefilm finner sted i Nordsjøen, men er nå satt på vent. Foto: Fantefilm
STORFILM: Mange husker katastrofefilmen «Skjelvet» fra 2018. Den neste storfilmen fra Fantefilm finner sted i Nordsjøen, men er nå satt på vent. Foto: Fantefilm Vis mer

Corona-krisen har rammet flere av Fantefilms produksjoner.

- Vi har flere filmer i produksjon. En av våre filmer «Den største forbrytelsen» skulle ha premiere på kino i oktober. Vi er ferdige med hovedopptakene, men skulle gjøre de resterende nå i mai. Dette blir det nå ikke noe av og hele fremdriften er derfor usikker.

LAGT PÅ IS: Flere av Martin Sundlands produksjoner er lagt på is som en følge av corona-krisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
LAGT PÅ IS: Flere av Martin Sundlands produksjoner er lagt på is som en følge av corona-krisen. Foto: Nina Hansen / Dagbladet. Vis mer

- Usikkerhet og redsel

Sundland sier at han foreløpig ikke vet hva slags tap han selv og selskapet går i møte.

- De siste åtte dagene har vi vært i krisemodus, og vi aner ikke hvordan morgendagen vil se ut. Vi ser på alle mulige fremdrifter.

Den siste tiden har Sundland måttet permittere flere kolleger, og han sier det er tunge dager. Han velger allikevel å se etter noen positive tegn i denne situasjonen.

- Det skaper selvfølgelig uvisshet og redsel i alle bransjer i disse dager. Vi står alle i en svært alvorlig situasjon. Det eneste positive er kanskje at dette kan bidra til en litt bedre fremtid for miljøet. Vi ser jo nå at vi kan ha møtes på nye måter, og vi trenger ikke reise så mye med fly.

Ber om krisehjelp

Kjersti Mo, direktør i Norsk filminstitutt sier til Dagbladet at bransjen, som er full av frilansere, nå behøver krisehjelp.

I alt er det 35 produksjoner som støttes av NFI satt på vent, informerer hun.

Filmen «Slaget om Narvik», som til nå har hatt innspillingssted i Oslo, Drammen og på Rjukan, er ikke direkte rammet av utbruddet, men settes på vent som følge av de nye retningslinjene fra myndighetene.

- Vi er avhengig av mange statister på sett og både disse og deler av skuespillerne kommer tilreisende fra et stort område, også utlandet, noe som gjør at medarbeiderne blir eksponert for potensiell risiko for smitte. Vi mener derfor det ikke vil være forsvarlig å videreføre innspillingen, har produsent Aage Aaberge i Nordisk Film uttalt i en pressemelding.

Planen for videre innspilling er å reise nordover etter påske for opptak i og rundt Narvik, Gratangen og FilmCamp/Øverbygd, forutsatt at dette er forenelig med myndighetenes pålegg.

Til nå er det klart at kultursektoren får 900 millioner kroner i kompensasjon for tapte inntekter som følge av koronaviruset. Kulturlivet får rundt 300 millioner kroner, mens idretten og frivillige organisasjoner for får rundt 600 millioner.

- Nøkkelpersoner kan forsvinne

Kjersti Moe sier at usikkerheten omkring fullføring av prosjekter gjør at man kan risikere at produksjonene blir dyrere enn planlagt.

KRISEHJELP: Kjersti Moe i NFI sier at bransjen trenger ytterligere hjelp om filmbransjen skal komme seg på beina igjen etter krisen. Foto: NFI
KRISEHJELP: Kjersti Moe i NFI sier at bransjen trenger ytterligere hjelp om filmbransjen skal komme seg på beina igjen etter krisen. Foto: NFI Vis mer

- På kort sikt blir det likviditetsproblemer for produksjonsselskapene, mens det på lenger sikt er mer usikkert om produksjonene i det hele tatt kan bli fullført. For å sikre at ikke alt stopper opp og selskapene går over ende, trengs det friske midler, sier Moe.

Vil miste mange

Moe sier at filmbransjen rammes hardt fordi det allerede er en bransje med en presset økonomi.

- Hvis denne situasjonen varer lenge, vil folk måtte finne jobb i andre bransjer for å ha en inntekt å leve av. Man risikerer å miste både prosjekter, finansiering, talenter og nødvendig kapasitet. Dette kan føre til en tilbakeslag for norsk film som det kan ta lang tid å bygge opp igjen, sier Moe.

Hun sier at det avgjørende for filmbransjen er hvor lenge krisen vil vare.

- Noen lurer på om vi ikke bare kan bruke midlene i filmfondet for å løse de akutte problemene nå, men det er jo regulert hva midlene derfra skal gå til, sier Moe

Hun sier at NFI ser på hva de kan få til innenfor eksisterende forskrifter, og prøver å være imøtekommende.

- Men sett at alt nå skulle bli brukt til akutt krisehjelp, så ville man fått en tilsvarende lav produksjon de kommende årene. Da blir det igjen for lite penger i omløp i bransjen. På sikt rammer dette også publikum, som får et dårligere utvalg av filmer og tv-serier i framtida, sier Moe.

Krisefond

Åse Kringstad er i leder Virke produsentforeningen. Hun sier at situasjonen er dramatisk, og mange selskaper har måttet ty til permitteringer.

KONKURS: Åse Kringstad er i leder Virke produsentforeningen frykter flere konkurser i filmbransjen: Foto: Virke produsentforening.
KONKURS: Åse Kringstad er i leder Virke produsentforeningen frykter flere konkurser i filmbransjen: Foto: Virke produsentforening. Vis mer

- Jeg frykter at vi kommer til se flere konkurser. Denne bransjen har veldig små marginer å jobbe innenfor. Det er lite å gå på og det er få som tåler å stå i dette.

Regjeringen har lagt fram nye krisetiltak i forbindelse med coronaviruset.

Det etableres nå en statlig garanti for lån, som kan hjelpe små og mellomstore bedrifter som konsertsteder, arrangører og leverandører til kulturlivet å få penger. I tillegg gjør Stortingets krisepakke det slik at alle frilansere kan få dagpenger fra dag 17.

Hele Norges coronakart