ENGSTELIG FOR FRAMTIDA: Når FM-båndet forsvinner og Dab overtar forsvinner konsesjonsvilkårene som krever at hver tredje låt som blir spilt skal være norsk. - Hva skjer med da, spør Aslag Haugen fra Hellbillies og Marianne Sveen fra Katzenjammer.
Foto: Anders Grønneberg
ENGSTELIG FOR FRAMTIDA: Når FM-båndet forsvinner og Dab overtar forsvinner konsesjonsvilkårene som krever at hver tredje låt som blir spilt skal være norsk. - Hva skjer med da, spør Aslag Haugen fra Hellbillies og Marianne Sveen fra Katzenjammer. Foto: Anders GrønnebergVis mer

Frykter for framtida i norsk radio

Katzenjammer-Marianne og Hellbillies-Aslag: - Hva skjer med norsk musikk når konsesjonen forsvinner?

Å blir spilt på radio er viktigere enn noensinne. Norske artister frykter at overgangen til Dab-radio om to år kan føre til dårligere kår for norsk musikk.

Usikker framtid I dag er riksdekkende radiokanaler som NRK, P4 og Radio Norge forpliktet til å spille 35 prosent norsk musikk.

- Vi frykter at den andelen vil stupe når konsesjonsvilkårene opphører.

Det sier to etablerte norske artister, Marianne Sveen i Katzenjammer og Aslag Haugen i Hellbillies - og legger til:

- Dette sier vi på vegne av mange kolleger. Vi sier ikke dette fordi vi selv er misfornøyde, men vil rope et lite varsku.

- Norske artister er engstelige FM-båndet skal fases ut og Digital Audio Broadcasting, DAB, overtar. I 2017 slås FM-senderne av, og dermed opphører konsesjonsforpliktelsene, som sikrer at hver tredje låt som spilles på NRK, P4 og Radio Norge er norsk.

- I dag opplever vi at P4 og Radio Norge spiller mye norsk musikk på tider av døgnet når folk flest sover- bare for å opprettholde norskandelen, sier Sveen og Haugen.

- Derfor er det mange norske artister som frykter at det vil bli spilt langt mindre norsk musikk når FM-båndet forsvinner, sier de to.

Selv om musikk enkelt kan kjøpes, lastes ned og strømmes på nettet, er ikke radiospilling og TV-opptredener blitt mindre viktig av den grunn. I den mediestøyen er radioen en viktig folkeopplyser for ny, norsk musikk.

-Hva visste politikerne? - Katzenjammer har et større publikum i utlandet enn i Norge. Men etter at vi er blitt radiolistet, og nylig var på Lindmos, slo det ut på Itunes-plassering og konsertbillettsalg, sier Sveen.

Hellbillies-sjefen tror ikke politikerne helt var klar over hva de gjorde da de fjernet konsesjonsbetingelsene ved omleggingen til Dab-radio.

- At resultatet kan bli norsk musikk taper i forhold til utenlandsk mainstream-musikk, var neppe det politikerne tenkte på, sier Haugen.

- Ville ikke vært her uten radio De mener det er viktig for norske radiokanaler ikke å undervurdere sitt publikum. Sveen og Haugen er representanter for band som spiller live og ser publikums respons på musikk avlet fram her hjemme på berget.

- Hellbillies hadde aldri hatt den posisjonen vi har i dag hvis vi ikke hadde blitt spilt på radio, sier Haugen.

Marianne Sveen og jentene i Katzenjammer var med i P4s «Arbeidsuka» i november i fjor.

100 prosent norsk - Det var morsomt, jeg kunne tenkt meg å jobbe med musikk i radio. Men de uka vi var der, en time om dagen, ble det ikke spilt norsk musikk, bortsett fra en låt jeg hadde skrevet og fikk med, sier Sveen.

INITIATIVTAKER: Øystein Sunde tok kontakt med P4-profil Tor Andersen og startet Ordentlig Radio, som utelukkende spiller norsk musikk. Radiokanalen eies av mange norske artister. Foto: Anders Grønneberg
INITIATIVTAKER: Øystein Sunde tok kontakt med P4-profil Tor Andersen og startet Ordentlig Radio, som utelukkende spiller norsk musikk. Radiokanalen eies av mange norske artister. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Det er ennå to år til konsesjonsviklårene opphører, og Katzenjammer-Sveen og Hellbillies-Haugen håper på en økt bevisstgjøring om dette, både hos de store radioaktørene og artistene.

- Vi får håpe at Dab-omlegginga fører med seg at flere nisjekanaler, som f.eks. Ordentlig Radio - som bare spiller norsk musikk, kommer til, sier Sveen og Haugen.

Ordentlig Radio Ordentlig Radio er artistenes egen radiokanal, som utelukkende spiller norsk musikk.  Dab-kanalen fins på Østlandet, og i løpet av året regner ansvarlig redaktør Tor Andersen med landsdekning på 60 prosent. I tillegg distribueres sendingene på oradio.no.

-Jeg forstår godt at artistene frykter for norskandelen i de store kommersielle kanalene, sier Andersen:

- Mens NRK har gjort en god jobb for norsk musikk, blir mye stuet bort og sendt om natta på de kommersielle kanalene  - for at de skal opprettholde norskandelen på 35 prosent.

Eies av artister Tor Andersen var med å starte P4 i 1993, og har vært blant landets mest profilerte radiostemmer. De siste to-tre årene har han bygget opp kanalen Ordentlig Radio.

-Øystein Sunde kom til meg. Han var fortvilet over hvordan det sto til med norsk musikk i eteren.

Det sier Andersen, som mener det er liten grunn til å tro at P4 og Radio Norge vil spille norsk musikk i særlig grad når konsesjonskravene forsvinner.

I dag eies Ordentlig Radio av bl.a. Øystein Sunde, Lars Lillo-Stenberg, Ole Paus, Hans Rotmo, Halvdan Sivertsen, Elin Furubotn, Terje Formoe og Stageways-manager Arne Svare. Kanalen sender musikk og journalistiske progammer 24 timer i døgnet.

- Vil fremdeles spille norsk pop Per Henrik Stenstrøm , programredaktør i P4, tror ikke norske artister har noe å frykte. Kanalen vil fortsatt spille norsk musikk, fortrinnsvis pop og det folk etterspør, og sier bl.a:

- Den smale norske musikken får ikke bedre kår når konsesjonen forsvinner, men Kurt Nilsen, Donkey Boys og Nico & Vince og pop som lytterne våre vi ha, vil vi fremdeles spille.

-Hvor mye norsk musikk vi vil spille avhenger av hva vi får. Vi har jo hatt lite kommersiell pop å velge i, sier Stenstrøm, som bekrefter at P4 spiller både spiller musikk i prime time og på natta, sier Stenstrøm.

Ingen ting å frykte NRK spilte i fjor i underkant av 40 prosent norsk musikk i de tre største radiokanalene. Musikksjef Knut Henrik Ytre-Arne forteller at norske artister ikke har noe å frykte.

- NRK er forpliktet til å styrke norsk språk og kultur. I forbindelse med «Urørt»-finalen 20.februar vil alle NRK-kanalene den dagen utelukkende spille norsk musikk, sier Ytre-Arne.

Kulturminister Thorild Widvey legger til grunna at over 60 prosent av radiolyttinga skjer på NRK, og i allmennkringkastingsmeldingen som kommer i 2015 vil hun se nærmere på hva slags krav som bør stilles til NRK i fremtida for å fremme norsk musikkultur.

«ORDENTLIG MANN»: Tor Andersen gikk fra P4 etter 17 år til å bli redaktør i Ordentlig Radio.
Foto: Anders Grønneberg
«ORDENTLIG MANN»: Tor Andersen gikk fra P4 etter 17 år til å bli redaktør i Ordentlig Radio. Foto: Anders Grønneberg Vis mer

- Tallene for 2013 viser at P4 overoppfylte kravet, og spilte 43,2 prosent norsk musikk. Radio Norge lå akkurat på 35 prosent, sier Widvey i en e-pst og fortsetter:

- Jeg håper jo at radiokanalene er seg sitt ansvar bevisst som norske kulturformidlere og fortsetter å spille norsk musikk selv om konsesjonskravet ikke gjelder lenger etter slukkingen. Når P4 overoppfyller kravet tolker jeg det som en bekreftelse på at det lages mye god, norsk musikk som radiokanalene ser at lytterne vil ha.

Det lyktes ikke Dagbladet å få en kommentar fra Radio Norge.