KONTROVERSIELL: Filmen «Matilda» handler om tsar Nikolajs kjærlighetsforhold til en tenåringballerina. Filmen har fått kritikk fra Den russiske ortodokse kirke for å vanære den hellige tsaren. Video: Cinema Fund / Rock Films Vis mer Vis mer Vis mer

Frykter for sikkerheten etter tsar-sex. Stjernene våget ikke møte opp på premiere

Sju ble arrestert under premieren på «Matilda» i Moskva tirsdag kveld.

(Dagbladet): - Dessverre er det krefter som truer meg. På grunn av det drar jeg ikke til Russland. Tro meg, avgjørelsen er vond, uttalte den tyske skuespilleren Lars Eidinger («Personal Shopper») til sitt russiske publikum, ifølge The Guardian.

Eidinger spiller tsar Nikolaj den andre i filmen «Matilda». Beskjeden ble gitt via et lydopptak som ble spilt for publikum under premieren i en kinosal i Moskva i går kveld.

REGISSØREN: Alexej Uchitel holder tale under premieren. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Scanpix
REGISSØREN: Alexej Uchitel holder tale under premieren. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

The Guardian var tirsdag til stede på rød løper og premieren til den russiske og svært kontroversielle filmen. Hele sju demonstranter, som protesterte mot innholdet, ble under seansen arrestert utenfor.

De mener filmen er blasfemisk fordi den portretterer deres «hellige tsar» i sexscener, til tross for at de kontroversielle scenene ifølge The Guardians utsendte skal være både forsiktige og ha et «mykt uttrykk».

Holder seg ute av Russland

Den polske skuespilleren Michalina Olszanska, som har hovedrollen som Matilda, ballerina og tsarens elsker, tør heller ikke dra til Russland for å promotere filmen. Både Olszanska og Eidinger frykter for sin egen sikkerhet, skriver The Guardian.

ARRESTERT: En demonstrant holder opp et bilde av tsaren. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Scanpix
ARRESTERT: En demonstrant holder opp et bilde av tsaren. Foto: Pavel Golovkin / AP / NTB Scanpix Vis mer

Arrestasjoner og trusler kommer etter at kostymedramaet «Matilda» har skapt svært sterke reaksjoner blant Russlands ortodokse kristne. Enkelte tilhengere av tsaren og medlemmer av kirken har tidligere truet med brannbomber dersom noen viser dramaet.

ARRESTERT: En demonstrerende kvinne tas hånd om av sikkerhetspersonell. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Scanpix
ARRESTERT: En demonstrerende kvinne tas hånd om av sikkerhetspersonell. Foto: Maxim Shemetov / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Som Dagbladet tidligere har omtalt har det vært angrep på kinoer og filmstudioet som har laget prosjektet. En kino i byen Jekaterinburg bel delvis ødelagt, da en ortodoks kristen aktivist kjørte en minibuss med gassylindere og bensintønner direkte inn i bygget.

SPILT INN I 2014: En scene i «Matilda» spilles inn for noen år tilbake. Foto: Rock Films / NTB Scanpix
SPILT INN I 2014: En scene i «Matilda» spilles inn for noen år tilbake. Foto: Rock Films / NTB Scanpix Vis mer

Ble myrdet

Filmen «Matilda» forteller historien fra virkeligheten om romansen mellom en ung tsar Nikolaj den andre, som på dette tidspunktet ikke var blitt tsar, og Mathilde Kschessinska, som var tenåring og prima ballerina ved Mariinsky teater i St. Petersburg.

Tsar Nikolaj og familien hans ble myrdet av Lenins bolsjeviker 17. juli 1918, og i 2000 ble han erklært hellig av den Russiske ortodokse kirke.

Det hjelper heller ikke at «Matilda» kommer samme år som 100-årsjubileet til Den russiske revolusjonen i 1917.