Frykter ikke aksjoner

BERGEN (Dagbladet): - Hvis bergensfruene reiser seg opp og synger Bergenssangen under åpningsseremonien i dag, tar vi det på sparket da. Det er ingen vits i å bekymre seg på forhånd. Nå gleder jeg meg først og fremst til 12 dager med fest og kultur, sier festspilldirektør Bergljot Jonsdottir.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Det har blåst friskt rundt festspilldirektøren etter at hun fjernet den tradisjonsrike Bergenssangen fra årets åpningsseremoni i Grieghallen. Bortfallet av «Bergensiana», eller «Nystemten» som bergenserne kaller den, fikk Bergen til å gå av skaftet. Det går rykter om geriljaavsyngninger under den høytidelige åpning i Grieghallen i dag, og det er varslet om gigantisk allsang med 350 korpsmusikanter når kong Harald ankommer Ole Bulls plass i formiddag. Ettersom bergenserne ikke er helt støe i by-sangen sin, er det trykket opp 3000 tekstark som skal spres som flyveblader i Bergen sentrum.

- Jeg visste det ville komme en smell da jeg tok ut Bergenssangen. Men reaksjoner som ba meg pelle meg hjem til Island, hadde jeg ikke ventet. Jeg reagerer personlig sterkt på en slik form for nasjonalisme som vil sende utlendinger hjem. Den er ikke sunn. Men jeg må legge til at jeg også har fått solid støtte for min avgjørelse, sier Bergljot Jsnsdsttir.

Begrunnelsen for å fjerne Bergenssangen var ikke for å provosere, men for å gi plass til en markering av Edvard Griegs musikkfest i Bergen for 100 år siden. Blant annet ved å spille musikkstykker Grieg hadde på repertoaret i 1898, deriblant Johan Selmers «Festmarsj».

- Jeg ønsket å lage en festspillåpning i Griegs ånd. Jeg ville ikke latt være å gjøre det, selv om jeg hadde visst om reaksjonene. I mine øyne er Festspillene i Bergen mer enn nok lokalt forankret selv uten Bergenssangen. Den Nationale Scene, Bergen Filharmoniske, BIT 20, Carte Blanche, Lysøen og Troldhaugen - alt dette gjør Bergensfestspillene helt særegent.

Festspilldirektøren kan glede seg over at 31000 av årets 50000 billetter allerede er solgt. Men hun har vanskelig for å si hvilket arrangement hun gleder seg mest til. Det er som å ha 150 barn, som hun sier, og så bli tvunget til å si hvilket man liker best.

- Festspillene skal tilby bredde geografisk og bredde i tid. Jeg ønsker å stimulere publikums nysgjerrighet, og invitere til nye møter der de ulike kunstartene berører hverandre. Det er ikke alltid de som kaller seg avantgarde som er de mest nysgjerrige. Festspillene skal dessuten være internasjonale ved at vi presenterer andre utenlandske kunstnere enn bare de internasjonale festivalgjengangerne.

Tvinges jeg til å nevne noen av årets mange høydepunkter, vil jeg si Cecilia Bartoli med seks strykere, trommeensemblet fra Kerala, Concertgebouw-orkesteret, Randi Stene og Simone Young, Shakespeares «Titus Andronicus», koreografen Josef Nadj, Dongjing med historisk kinesisk musikk...og hva mer? Nei, det er så mye jeg ser fram til.

- Har bergenserne klart å mobbe deg vekk fra Bergen eller tar du et nytt åremål neste år?

- Jeg har kontrakt fram til sommeren 1999. Bergen må leve med meg i hvert fall ett år til.

GLEDER SEG: Det har skjedd mye rart under Ulrikens topp de siste ukene. Men festspilldirektør Bergljót Jónsdóttir gleder seg så mye til dagens festspillåpning at hun ikke har tid til å være redd for geriljaavsyngninger av Bergenssangen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer