NORSKE TALENTER: Det var i 2008 at Rap-gruppen Duolva Duottar fra Kautokeino deltok i "Norske Talenter". Fred Buljo (i midten) kombinerte kofta med jeans, bandana og sneakers. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIX
NORSKE TALENTER: Det var i 2008 at Rap-gruppen Duolva Duottar fra Kautokeino deltok i "Norske Talenter". Fred Buljo (i midten) kombinerte kofta med jeans, bandana og sneakers. Foto: Jarl Fr. Erichsen / SCANPIXVis mer

Fred Buljo:

Frykter ikke «koftepolitiet»

For MGP-aktuelle Fred Buljo har kofta vært et varemerke på scenen.

Artist Fred-Rene Øvergård Buljo, med artistnavnet Fred Buljo, har feiret samenes nasjonaldag over hele Norge. Sammen med rapgruppa Duolva Duottar har han reist rundt og holdt konserter på denne dagen.

- Denne samiske uka er jo som julaften for oss samer, forteller han, og legger til at han også har bursdag på nasjonaldagen.

Vanligvis går han med kofte på samenes nasjonaldag, men i år er det første gang han går uten. I kveld skal han holde konsert i Tromsø, men han har et problem: kofta er borte.

- Jeg har faktisk mistet kofta mi og koftesølvet. Den dukket aldri opp på bagasjebåndet da jeg var ute og fløy for noen uker siden. Derfor må jeg finne på noe annet til kveldens konsert. Jeg finner nok noen samiske elementer som jeg kan pynte meg med, forteller Buljo.

MGP-AKTUELL: KEiiNO, som består av f.v.: Alexandra Rotan, Fred Buljo og Tom Hugo skal konkurrere i den norske Melodi Grand Prix-finalen 2. mars med sangen «Spirit in The Sky». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MGP-AKTUELL: KEiiNO, som består av f.v.: Alexandra Rotan, Fred Buljo og Tom Hugo skal konkurrere i den norske Melodi Grand Prix-finalen 2. mars med sangen «Spirit in The Sky». Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

«Koftepoliti»

Sammen med rapgruppa Duolva Duottar opptrer Fred Buljo i kofte. Med Ivan André Skum og Ole Mahlte Halto deltok Fred-Rene Buljo i «Norske Talenter».

- Det har på en måte blitt varemerket vårt. For meg er kofte en bruksvare.

På samme måte som mange frykter «bunadspolitiet» på 17. mai, opplever Buljo at det er finnes et slags «koftepoliti» også.

- Da vi var med i Norske Talenter for ti år siden og stilte opp i dongeribukse, skatesko og kofte, fikk jeg noen bemerkninger på det. Folk sa man ikke skulle «ødelegge» kofta på den måten, forteller han.

Han synes det er viktig at man føler seg komfortabel i plagget og kan vise hvem man er.

To varianter

Ella Marie Hætta Isaksen, som vant Stjernekamp i fjor høst, har blitt et forbilde for mange ungdommer med samisk bakgrunn. Hun er også å se mye i kofte på scenen.

Isaksen er også første kvinne med kofte på forsiden av magasinet KK i disse dager.

KOFTE: Artist Ella Marie Hætta Isaksen sto på scenen i kofte under Nobels fredsfest 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
KOFTE: Artist Ella Marie Hætta Isaksen sto på scenen i kofte under Nobels fredsfest 2018. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

I et intervju med NRK P3 forteller hun at hun har flere forskjellige kofter. Hun synes at samene har funnet en god løsning på hvordan reglene skal være.

- Vi har beholdt den tradisjonelle kofta, men så har vi en annen variant som er helt uten regler. Du kan bruke hva slags stoff du vil, hva slags farger du vil, men mønsteret man syr etter er omtrent det samme, sier hun.

- Jeg har tre kofter. En som er sydd med refleks, en klassisk Kautokeino-kofte som jeg har brukt på cover og liknende, og en sommerkofte med blomster på.

Reflekskofta sydde moren til henne.

- Hun har sydd refleks rundt kantene, så hvis man tar bilde av meg med bilts så skinner jeg, forteller hun.

Isaksen sier det ikke finnes noen andre med samme kofte.

Ifølge Fred Buljo er det blitt vanligere å blande vanlige klær med samisk-tradisjonelle klær.

- De som er veldig konservative synes det er å bære kofta feil, men andre synes det kan være en fin måte å finne seg selv på i drakta, sier han.

Prestasjonsangst

FORSVUNNET: Kofta og koftesøvlet til Buljo forsvant med bagasjen etter en flytur for noen uker siden. Foto: Privat
FORSVUNNET: Kofta og koftesøvlet til Buljo forsvant med bagasjen etter en flytur for noen uker siden. Foto: Privat Vis mer

Selv om han lenge har vært kjent som rapper, tar han nå et nytt steg og debuterer med joik på selveste Melodi Grand Prix. Sammen med gruppa KEiiNO, bestående av Alexandra Rotan og Tom Hugo og han selv, stiller han med låta «Spirit in the sky», som blander sjangeren EDM med joik.

Med det følger en prestasjonsangst.

- Joiken har alltid vært der. Jeg har vokst opp i Kautokeino og hatt joiken rundt meg, men jeg har aldri tørt å ta steget ut og faktisk gjøre det selv. Det er så mange andre dyktige joikere i Sameland. Jeg har følt at folk kanskje har satt meg litt i bås og sagt at «du skal ikke komme her og prøve å joike i tillegg», forteller Buljo.

Han føler på et ansvar når han nå skal ta med den tradisjonelle joiken inn i EDM-musikken.

- Jeg vil vise at joiken kan brukes til andre musikalske uttrykk enn bare sånne svevende toner. Man må finne seg selv i joiken og jeg føler dette er min musikkarena og framføre joiken på.

I låta «Spirit in the sky» skal han vise forskjellige type joik.

- Det er på en måte joikens evolusjon i en sang. Den bygger seg opp til å bli mer og mer dynamisk og melodiøs. Det er ikke så mange som har blandet joik med EDM-sjangeren før.

Spennende debut

- For meg er joik en følelse. Den beskriver en sinnstilstand der og da. Følelsen du får av stedet du er på eller følelsen du får av et dyr eller en person du joiker. Det definerer personen gjennom joiken, både når det kommer til klang, sving og toneleie, sier Buljo.

Han har rappet på TV før men aldri joiket. Debuten sendes direkte fra Oslo Spektrum 2. mars, under Melodi Grand Prix-finalen. Selv beskriver han det som en stor eksamen.

- Jeg vet at folk generelt blir nervøse når de debuterer med joik i lokale kulturarrangement. Jeg vet ikke om noen som har debutert på Melodi Grand Prix, så det blir veldig spennende, sier han og ler.