Frykter korrupsjon i norske medier

Svenske aviser betalte politifolk for informasjon, ifølge Dagens nyheter. Per Edgar Kokkvold utelukker ikke at det samme skjer i Norge.

Den svenske avisa Dagens nyheter hevder å ha snakket med en tidligere redaktør i Expressen som bekrefter at avisas journalister har punget ut for informasjon fra ansatte i politiet.

- Politifolk får betalt. Det vet sjefredaktøren også, sier den tidligere Expressen-sjefen til Dagens nyheter, og forteller at det dreier seg om fra 500 kroner til over fem tusen kroner.

- Jeg vet at både Aftonbladet og Expressen har betalt politiet. Det er ikke snakk om astronomiske summer, men nok til en helaften, sier en kilde til Dagens nyheter.

Middag greit

- Dette er korrupsjon. Jeg håper ikke vi har liknende tilstander i Norge, men jeg er ikke overbevist om at det ikke skjer, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund.

- Medienes oppgave er å avdekke kritikkverdige forhold. Politifolk er noen ganger kilder for journalister, men å betale dem er en form for systematisk korrupsjon. Det er like ille som når andre er korrupte, sier Kokkvold, som er bekymret over at redaktørene aksepterer ordningen.

- Forutsetningen for at et rettssamfunn skal fungere er at påtalemyndigheten ikke er til salgs. Det er alvorlig at redaktører aksepterer dette.

- Svenskene er verre

- Men hvor går grensa i kildepleien?

- Her kan det oppstå noen vanskelige tilfeller. Krimjournalister må selvfølgelig kunne ha møter og middager med advokater og påtalemyndigheten. Men utveksling av gaver er feil.

- Er det forskjell på svenske og norske tabloidaviser?

- Jeg tror det. Drapet på Anna Lindh viste at de svenske tabloidene går lenger enn de norske, sier Kokkvold.

KORRUPSJON: De svenske avisene Expressen og Aftonbladet skal ha betalt politiet for informasjon. Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund er overrasket, men ikke sjokkert over avsløringen.