Frykter kvinnepark-gave kan blende Oslo-politikerne

Transparency International advarer Oslo-politikerne mot å blendes av Christian Ringnes´ kvinnepark-gave.

GAVMILD: Christian Ringnes vil gjerne gi Oslo kommune 300 millioner kroner til en skulpturpark med «feminint inspirerte» skulpturer i et offentlig skogsområde rundt hans egen restaurant på Ekeberg i Oslo. Nina Hansen / Dagbladet
GAVMILD: Christian Ringnes vil gjerne gi Oslo kommune 300 millioner kroner til en skulpturpark med «feminint inspirerte» skulpturer i et offentlig skogsområde rundt hans egen restaurant på Ekeberg i Oslo. Nina Hansen / DagbladetVis mer

Generalsekretæren i Transparency International i Norge ber politikerne passe godt på fellesskapets interesser, etter at eiendomsmilliardærene Christian Ringnes vil gi Oslo kommune 300 millioner til en park med kvinneskulpturer på Ekeberg i Oslo.

- Det er vanskelig å være kritisk til at en privat investor vil dele godene, men det er noen røde flagg her, sier Guro Slettemark til Dagbladet.

Dagbladet skrev torsdag at kritikere av den planlagte parken ikke føler at de kommer til orde.

Nå advarer Transparency International, en internasjonal, Berlin-basert organisasjon som arbeider mot korrupsjon, politikerne mot å la seg blende av den storslåtte gaven.

Private ønsker - Her legger en privat investor inn noen solide goodwillaksjer hos kommunen. Da er spørsmålet for det første hvordan hvordan saken håndteres. Det krever en ekstra profesjonalitet av politikerne, at de ikke lar seg blende, og ikke tilpasser seg de private ønskene men holder fast ved fellesskapets interesser. For det andre er spørsmålet hva som forventes tilbake neste gang denne investoren skal ha en eller annen tillatelse fra kommunen, sier generalsekretær Guro Slettemark i Norges-avdelingen av Transparency International.

Blant kritikerne er Naturvernforbundet i Oslo og Akershus. Torsdag sa arkitekten Didrik Hvoslef-Eide til Dagbladet at arkitektkolleger kvier seg for å ta til motmæle, på grunn av oppdrag de har for «toneangivende» interesser i Oslo.

Røde flagg Skulpturparken på Ekeberg skal etter planen opp i bystyret denne våren. Slettemark mener den krever en enda bredere høringsrunde, og en enda åpnere debatt enn vanlig.

I tillegg til at Christian Ringnes eller hans folk sitter i blant annet komiteen som velger ut skulpturene, bruker kommunen den samme landskapsarkitekten som Ringnes brukte til å utforme den opprinnelige ideen om en skulpturpark. Dagbladet skrev torsdag også at Kulturetaten, som utreder parken for Oslo kommune, leier lokaler av Ringnes´ firma.

- Jo flere slike kontaktpunkter det er... Hvis det viser seg at det er veldig gunstige kontrakter og så videre, kan det også bære i retning av at kommunens ansatte lar seg påvirke. Det er vanskelig å være kritisk til at en privat investor vil dele godene, men det er noen røde flagg her, sier Guro Slettemark.

Demokratisk problem Hun tror det er utilsiktet, hvis pengegaver fører til at noen ikke tør å kritisere prosjektet med en skulpturpark.

- Hvis det er kritiske røster, som indirekte er blitt betalt ut av kritikken sin, har man et problem. Men det kan ikke lastes investoren. Hvis noen unnlater å kritisere av frykt for å miste kontrakter, har vi et demokratisk problem, sier Guro Slettemark.

FORVENTNINGER?: - Spørsmålet er hva som forventes tilbake neste gang denne investoren skal ha en eller annen tillatelse fra kommunen, sier generalsekretær Guro Slettemark i Norges-avdelingen av Transparency International. Foto: Jannecke Sanne Normann
FORVENTNINGER?: - Spørsmålet er hva som forventes tilbake neste gang denne investoren skal ha en eller annen tillatelse fra kommunen, sier generalsekretær Guro Slettemark i Norges-avdelingen av Transparency International. Foto: Jannecke Sanne Normann Vis mer