Frykter Norge blir frihavn for pedofile og kriminelle

Derfor vil Ap-Helga ha datalagringsdirektivet. Svarer deg i nettmøte torsdag 10.50. Send inn spørsmål!

SVARER DEG: Ap-nestleder og parlamentarisk leder Helga Pedersen svarer på hva partiet mener om datalagringsdirektivet.
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
SVARER DEG: Ap-nestleder og parlamentarisk leder Helga Pedersen svarer på hva partiet mener om datalagringsdirektivet. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet): I går ble en bred allianse med representanter fra Høyre til ytterste venstre stiftet, med mål om å hindre EUs datalagringsdirektiv fra å innføres i Norge gjenom EØS-avtalen.

Regjeringen varslet i Soria Moria II at det trolig vil være dissens om datalagringsdirektivet innad i regjeringen. Altså vil det være i  Stortinget utfallet avgjøres. FrP, Venstre, SV og Sp har alle slått fast at de går mot direktivet og ikke ønsker det som en del av norsk lovverk.

Vil avsløre seksuelle overgrep
- Vi ønsker å implementere direktivet dersom det ikke fremkommer store negative konsekvenser for personvernet. Nå skal det settes i gang en høringsrunde som trolig avsluttes til våren, men vårt utgangspunkt er at stadig mer skjer i den digitale verden og at vi trenger verktøy for å avsløre seksuelle overgrep eller organisert kriminalitet, sier nestleder Helga Pedersen til Dagbladet.

I Høyre forlanger stadig flere at Norge forsøker å reservere seg mot det omstridte direktivet. Ap har så langt ikke tonet flagg, men Helga Pedersen går langt i å forsvare direktivet.

- Ut i fra de siste dagers debatt virker det som det i dag ikke lagres trafikkdata og personopplysninger. Jeg ser ikke den store forskjellen på at det i dag lagres fem måneder for fakturabruk eller at det lagres i ett år slik at man kan bruke det i bekjempelsen av kriminalitet, sier Pedersen.

Frykter Norge blir «frihavn»
Hun understreker behovet for et felles regelverk angående datalagring.

- Norske firmaer med servere i Danmark eller Sverige er allerede omfattet av direktivet, mens norske firmaer er utenfor kontroll. Noen oppgir dataene de har lagret over telefonen til dem som spør, andre krever en rettslig kjennelse, sier Pedersen.

Ap-nestlederen frykter også at et manglende regelverk vil gjøre Norge attraktivt for organiserte kriminelle grupper.

- Norge skal ikke bli en frihavn for kriminelle og der pedofile miljøer kan operere uten at vi kan spore datatrafikken, sier Pedersen.

Fakta om Stopp datalagringsdirektivet:

Blant de som allerede har sluttet seg til kampanjen mot datalagringsdirektivet, finner vi Kristin Clemet (leder i Civita), Jon Wessel-Aas (NRK-advokat), Heming Olaussen (leder i Nei til EU), Henrik Asheim (leder av Unge Høyre) og Mali Steiro Tronsmoen (leder av Sosialistisk Ungdom).

Disse, og over 2000 andre, vil nå altså bli frontet av lederen av organisasjonen Stopp Datalagringsdirektivet Lars Henrik Michelsen.

Se nettmøte med Michelsen her.

Personvern mangler
Kritikernes fremste argument er at en lagring av datainformasjon om alle borgere mistenkeliggjør alle borgere og bidrar til holdningen om at alle kan antas å være «skyldige».

- Kan du gi et eksempel på et brudd på personvernet som du vil anse som grovt nok til at Ap bør gå mot loven?

- Nei, hvor den grensa går kan jeg ikke svare på i dag. Vi avventer høringene, sier Pedersen.

- Du ledet programprosessen fram mot Aps landsmøte i vår. Hvorfor er ikke ordet «personvern» nevnt i Aps partiprogram?

- Nei, det betyr ikke at vi er mot personvern. Vi snakker mye om frihet. Det er jo det denne debatten handler om, sier Pedersen.

- Fikk ikke innspill
- Men hvorfor er ikke ordet «personvern» nevnt?

- Det var ikke et område vi fikk mange innspill på underveis i programprosessen. Datalagringsdirektivet var heller ikke et stort tema da, men vi skal sikre at personverninteressene blir godt ivaretatt, sier Pedersen.

Fakta om datalagringsdirektivet:

Datalagringsdirektivet vil, dersom det blir innført, pålegge alle tele- og nettleverandører å langtidslagre informasjon om hvem du snakker med på telefon, hvem du kommuniserer med via epost og hvor du befinner deg når du gjør det.

Det samme gjelder din IP-adresse og tidspunkter for på- og avlogging på nettet. Innholdet i kommunikasjonen, og hvilke nettsider som besøkes, skal ikke lagres.

- Kritikken av direktivet har kommet fra flere hold. Har du registrert noen som setter datalagringsdirektivet og personvern sammen i en positiv forstand?

- Nei, det har jeg ikke registrert. I Ap er vi opptatt av at vi skal ha et regelverk som sikrer at personvernet blir ivaretatt ved å kreve streng kontroll av data som blir utlevert, og innføre strengere krav til lagring og sletting, sier Pedersen.

Ap og reservasjonsretten
Selv om Helga Pedersen og Ap kommer fram til at direktivet står stikk i strid med personvern er det høyst usikkert at partiet som har stått i første rekke på jasiden i i flere tiår vil trosse EU og benytte seg av reservasjonsretten.

- Det vil jo være historisk dersom Norge tar den i bruk. Kan du utelukke at Ap vil støtte et slikt forslag?

- Først får vi ta debatten, så skal vi se på hvordan vi forholder oss til EU, sier Pedersen.

KARTLEGGER BEVEGELSENE: Nettleverandører kartlegger våre bevegelser på nettet allerede slik at de kan sende oss regniger, men i framtida kan det være staten som pålegger selskapene å ta vare på opplysningene i flere år.  Foto: Brian Snyder/REUTERS
KARTLEGGER BEVEGELSENE: Nettleverandører kartlegger våre bevegelser på nettet allerede slik at de kan sende oss regniger, men i framtida kan det være staten som pålegger selskapene å ta vare på opplysningene i flere år. Foto: Brian Snyder/REUTERS Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer