Frykter regjeringen vil trenere NRK-lisensen

Bård Vegar Solhjell (SV) er redd for at stortingsmeldingene om NRK-lisensen og TV2s rolle, blir ulne.

VIKTIG POLITIKK: SVs Bård Vegard Solhjell er langt fra sikker på om Høyre og Frp har klart å bli enige i spørsmålet om NRK-lisens.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VIKTIG POLITIKK: SVs Bård Vegard Solhjell er langt fra sikker på om Høyre og Frp har klart å bli enige i spørsmålet om NRK-lisens.  Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

(Dagbladet): Kulturdepartementet legger i ettermiddag fram stortingsmeldingen om kommersiell allmennkringkasting og hvordan finansiere et framtidsrettet NRK.

SVs Bård Vegar Solhjell frykter at regjeringen vil skyve på viktige spørsmål til etter valget. Selv vil han ha en løsning i vår, og ønsker et nasjonalt forlik.

Intern uenighet

Etter det Dagbladet erfarer kan det tyde på at regjeringen ikke er kommet fram til et konkret forslag med hensyn til NRK-lisensen.

- Det er stor intern uenighet mellom Høyre og Frp, og muligheten for at de ikke er blitt enige nå, er dermed stor, sier Solhjell.

TV2s situasjon er derimot ikke et like kinkig politisk spørsmål, men Solhjell jeg tror ikke regjeringen har lyst til å bruke mye penger på dette i et valgår. Dermed kan de ønske å skyve dette spørsmålet foran seg også.

- Saken er at vi ikke har råd til å vente til høsten med å løse det, sier Solhjell, og fortsetter:

- Mitt forslag er at alle partier samles over nyttår til brede forhandlinger om både NRK og TV2. Vi ser hvor viktig mediene er for Norge, og ikke minst allmennkringkastingen.

Frykter trenering

Han mener mediepolitikk har gått fra å være essensielt å ha, til å være helt sentralt for et demokrati.

- Jeg frykter at regjeringen ønsker å trenere spørsmålene til etter høstens valg, men dette bør Stortinget ta ansvar for, sier han og legger til:

- Det haster å gjøre noe. Det er en stor nasjonal sak, og vi kan ikke utsette det til etter valget. Medievanene forandrer seg stadig, og siden vi vet at omlegginger tar tid, kan vi ikke skyve dette foran oss fordi det er ubehagelig for regjeringen i en valgperiode.

Leverer eller abdiserer

Arild Grande, mediepolitisk talsmann i Arbeiderpartiet, er klar i sin forventning.

- I morgen får vi svaret på om kulturministeren leverer eller abdiserer i mediepolitikken, sier han.

- Foreløpig har vi ikke sett et eneste initiativ for å bedre situasjonen for norske medier fra nåværende kulturminister. Dette gjorde at Stortinget tidligere i år så seg nødt til å gi en tydelig bestilling, sier han og legger til:

- Jeg forventer at regjeringen nå fremmer et klart forslag om NRK-lisensen.

Når det gjelder kommersiell allmennkringkasting, mener han det er viktig at det blir tatt et initiativ som sikrer hovedsendinger og hovedkontor i Bergen, slik Stortinget har bedt om.

- Vi forventer at hun også leverer på dette. Noe annet vil være svært overraskende, sier Grande.

En mer rettferdig lisens

Mediemangfoldsutvalget skal levere sin utredning til Kulturdepartementet innen 1. mars neste år, og flere har ment at bestemmelsene rundt kommersiell allmennkringkasting bør ses i sammenheng med dette.

- Av og til er hensynet til å ta viktige beslutninger overordnet behovet for å se sammenhenger. Vi må komme i gang, sier Bård Vegar Solhjell.

 FORVENTNINGER: - I morgen får vi svaret på om kulturministeren leverer eller abdiserer i mediepolitikken, sier Arild Grande (Ap). Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
 FORVENTNINGER: - I morgen får vi svaret på om kulturministeren leverer eller abdiserer i mediepolitikken, sier Arild Grande (Ap). Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Når det gjelder NRK-lisensen, er han klar på sitt syn. Det må velges en teknologinøytral modell, og det bør fortsatt være en direkte betaling fra forbrukerne, enten man ser på tv eller nettbrett.

- Jeg syns vi skal benytte sjansen til å gjøre lisensen mer rettferdig. I dag betaler man det samme enten man er en familie på fem, eller man er singel, og lisensen er helt uavhengig inntekt. Dette er det også naturlig å se på nå, sier han.