Frykter sædcella blir trafikkfarlig

Kunstneren som står bak den elleve meter høye sædcella, er redd for at den kan distrahere trafikantene på E6.

ILLUSTRASJON: Det kommer til å se omtrent sånn her ut, når skulpturen blir satt opp. Kunstner Linda Bakke frykter den blir en distraksjon i den kommende 120-sonen på E6. Montasje: Linda Bakke
ILLUSTRASJON: Det kommer til å se omtrent sånn her ut, når skulpturen blir satt opp. Kunstner Linda Bakke frykter den blir en distraksjon i den kommende 120-sonen på E6. Montasje: Linda Bakke Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kunstner Linda Bakke har lagd en 11,5 meter høy skulptur i stål som heter «Seeding».

Den forestiller en blanding av en sædcelle og en spire, og er et symbol på fruktbarhet og Stange kommune i Innlandet, hvor hun selv er fra.

Nå har formannskapet i Stange kommune bestemt seg for hvor den skal plasseres, nemlig ved pendlerparkeringa ved Uthus ved avkjøringa fra E6 mot Stange, skriver Hamar Arbeiderblad (HA).

Plasseringa bekymrer Bakke.

- Den blir forsvinnende liten sett fra E6, sier hun til Dagbladet.

SVÆR: Skulpturen er 11,5 meter lang og produsert i polert stål. Nå venter den bare på å bli satt opp. Foto: Privat
SVÆR: Skulpturen er 11,5 meter lang og produsert i polert stål. Nå venter den bare på å bli satt opp. Foto: Privat Vis mer

- Den blir som en knappenål, og det er det de burde sett mye før, sier Bakke.

- Distrahert

Bakke har selv satt sammen bilder for å vise hvor vanskelig det blir å se skulpturen fra veien. På strekningen er det nå 110 kilometer i timen i fartsgrense, men den skal snart økes til 120.

- Det er jo ikke opp til meg å vurdere, men jeg tror at folk kan bli distrahert når de bare ser den så kort, sier Bakke.

Bakke er også kjent for å ha laget Storelgen i Stor-Elvdal, som er verdens nest største elgskulptur. Den var størst, helt til en kanadisk by bygde på geviret til sin egen elgskulptur i 2019, så den ble høyere. Nå har også svenskene meldt seg på i konkurransen.

NORGE SVARER CANADA: Kanadierne ypper til verdens største elg-krig mot Norge. Nå sender ordfører Terje Hoffstad og varaordfører Linda Otnes Henriksen i Stor-Elvdal hilsen tilbake. Video: Øistein Monsen og CityofMooseJaw. Klipp: Madeleine Liereng Vis mer

Selv om Seeding er høyere enn Storelgen så kommer den ikke til å syntes like godt.

- Skulpturen er 11,5 meter høy, men formen er ikke like ruvende som Storelgen, sier Bakke til Dagbladet.

- Ikke spesielt utfordrende

Seksjonssjef Hans Martin Asskildt i Statens vegvesen på Lillehammer skriver i en e-post til Dagbladet at de ikke tror skulpturen vil være spesielt trafikkfarlig.

- Kunstverk og installasjoner som ønskes plassert ved hovedveiene blir alltid vurdert med henhold til trafikksikkerhet. På generelt grunnlag er vi skeptiske til den distraksjonsfaren slike installasjoner utgjør, skriver Asskildt.

- I dette tilfellet har vi vurdert det dit hen at skulpturen, som har en enkel utforming, ikke er spesielt utfordrende med henhold til trafikksikkerhet, skriver seksjonssjefen.

Han er likevel tydelig på at selv om formannskapet har vedtatt at de vil ha skulpturen ved avkjøringa, så må de søke.

- Konkret vurdering vil imidlertid bli gjort når søknad som beskriver detaljert plassering er mottatt, og eventuelle vilkår kan bli gitt som en del av vår tillatelse, avslutter Asskildt.

- Skal følge opp trafikksikkerheten

Ifølge HA var 22 av 35 kommunestyremedlemmer for å plassere skulpturen ved denne avkjøringa. Andre argumenterte for at den burde plasseres på Tingvoldtorget i sentrum av Stange.

Ordfører Nils Amund Røhne sa på møtet at dersom det blir nødvendig, så må man ta en ny vurdering av hvor skulpturen skal stå, skriver Stangeavisa.

- Seeding forutsettes plassert utenfor asfalten, men innenfor gjerdet ved pendlerparkeringa. Trafikksikkerheten skal følges opp. Og skulle det mot formodning bli så stor trafikk og så stor belastning på området at Seeding må flyttes, tar Stange kommune det praktiske og økonomiske ansvaret for dette, sa Røhne på formannskapsmøtet, ifølge avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer