Utlendingsdirektoratet (UDI) sine lokaler i Hausmannsgate i Oslo.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
Utlendingsdirektoratet (UDI) sine lokaler i Hausmannsgate i Oslo. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Frykter syriske forfattere skal hoppe av i Norge

Nektes visum og forfattermøte må avlyses.

Forfatterforeningen avlyser et todagers møte mellom norske og syriske forfattere fordi UDI har avslått visumsøknaden til fire av de inviterte gjestene. Dermed blir det ikke noe av to dager med seminar, oversetterverksted og poesikveld i Oslo.

Visumsøknadene er avslått med den politiske, sosiale og økonomiske situasjonen i dagens Syria som begrunnelse. Utlendingsdirektoratet (UDI) mener forholdene i landet gjør sannsynlig at folk vil forsøke å bosette seg for eksempel i Norge. UDI mener også søkerne mangler nødvendige bånd til sitt hjemland.

- Gjør utveksling umulig - Norske myndigheter sier de ønsker kulturutveksling mellom Norge og Syria, men samtidig gjør de det umulig at slik utveksling kan finne sted, sier leder i Den norske Forfatterforening, Sigmund Løvåsen. Han hadde håpet møtet skulle la et norsk publikum få et innblikk i både kultur og litteratur og situasjonen i Syria i dag.

UDI understreker overfor NTB at de ikke kan uttale seg om enkeltsaker, men minner om at et visum til Norge er et visum til hele Schengen-området, og at Norge er forpliktet til å vurdere om en søker vil reise hjem etter endt besøk.

- Dersom dette ikke er sannsynliggjort, innvilger vi ikke søknad om visum, sier underdirektør Steinar A. Munch Rotevatn i UDI.

Fem prosent får avslag Forfatterforeningen peker på at de inviterte ikke bor i Syria i dag, men er bosatt i De forente arabiske emirater, Tyrkia, Libanon, Frankrike, Danmark og Italia. Det er dermed ikke Syria de skulle reist tilbake til dersom de hadde fått lov til å besøke Oslo og Norge.

UDI sier de ikke kan kommentere informasjonen som er gitt om søkernes bosted fordi det vil være å gå inn på opplysninger i enkeltsaker.

Totalt kom det inn rundt 150.000 søknader om visum i fjor. 95 prosent ble innvilget. Forfatterforeningen og medarrangør Norsk PEN beklager at det ikke ble resultatet for deres gjester.

- Dette er pinlig for Norge og svært vanskelig å forklare for de inviterte gjestene, som ser på Norge som en forsvarer av fred, ytringsfrihet og toleranse. Den praktiske politikken stemmer ikke overens med det bildet norske politikere forsøker å gi av oss her hjemme i Norge og ute i verden, sier Sigmund Løvåsen.

(NTB)