Frykter Tone-sensur

Bladet Mann har sendt sin Ipad-versjon til godkjenning hos Apple, men frykter at en lettkledd Tone Damli vil bli sensurert.

FORSIDEPIKE:  Tone Damli preger fronten til bladet Manns første Ipad-versjon. Bladet frykter nå å bli sensurert av Apple og Steve Jobs.  Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.
FORSIDEPIKE: Tone Damli preger fronten til bladet Manns første Ipad-versjon. Bladet frykter nå å bli sensurert av Apple og Steve Jobs. Foto: Henning Lillegård/Dagbladet.Vis mer

- Vi har nå laget en ferdig versjon av Mann for Ipad, og vi håper på godkjenning. Men man vet aldri med Apple, og vi frykter at vi kan få avslag, sier Manns sjefredaktør Knut Christian Moeng.

Bakgrunnen for denne frykten er at Apple og dets ubestridte leder Steve Jobs, må godkjenne alt som skal publiseres på lesebrettet Ipad.

- Dessverre er det slik at vi har fått en ny «sjefredaktør», nemlig Steve Jobs, og han har siste ordet, forklarer Moeng.

Slår tilbake Og når Mann til sin første utgave har gått gjennom bladets tidligere forsidepiker og plukket ut de ti ultimate damene, med en lettkledd Tone Damli på front, ja så har de grunn til å skjelve litt i buksene.

I Danmark satte Jobs nylig en stopper for Ekstrabladets Ipad-versjon på grunn av de lettkledde side ni-pikene.

Den saken tas nå med til Europaparlamentet.

- Overformynderi Moeng varsler at dersom Jobs utøver like streng sensur i Norge, så vil magasinene stå sammen.

- Da vil det være naturlig å samarbeide mot Jobs, fordi dette er et overformynderi vi ikke kan leve med. Jeg kan tenke meg det blir bråk, og vi vil argumentere hardt og heftig, sier Moeng.

- Hvis dere får avslag, vil dere vurdere å fjerne damene?

- Vi tar en lang kamp før vi går til det skrittet. Vi gir oss ikke så lett, svarer Moeng.

- Med på krangling Alfa og sjefredaktør Magnus Rønningen har kommet litt kortere med sin Ipad-utvikling, men vil ha en versjon klar på nyåret. Rønningen har ingen problemer med å rette seg etter Apple.

- Vi er kommersielle og kan godt tilpasse oss Apple for å kommes oss på Ipad. Det er jo bare snakk om noen coverbilder, ikke store redaksjonelle endringer.

FAKSIMILE: Slik ønsker Mann at fronten på deres første Ipad-versjon skal se ut. Men får de lov av Apple?
FAKSIMILE: Slik ønsker Mann at fronten på deres første Ipad-versjon skal se ut. Men får de lov av Apple? Vis mer

Rønningen tror ikke de kommer til å bli stoppet basert på den bildeprofilen de har. Men dersom Blad-Norge samles til strid, så er han ikke hard å be.

- Hvis de vil samles for å krangle, så er vi med på det.

- Inntektskåthet Dagbladets nett- og teknologikommentator Jan Omdahl er langt mer kritisk til Apples detaljstyring enn Rønningen.

- Det bør være problematisk for norske redaktører at de sier fra seg deler av den redaksjonelle kontrollen til Apple, sier Omdahl.

Han tror behovet for nye inntekstkilder kan være en av grunnene til at mediebransjen ikke har vært mer kritiske overfor Apple.

- Det kan se ut som om mediebedriftenes kåthet på nye inntekter veier tyngre enn de prinisipielle redaksjonelle betraktningene.