Nynazister utenfor synagoge i Oslo:

Frykter «USA-smitte»

Nynazister aksjonerte utenfor synagogen i Oslo søndag. Forstander i Det mosaiske trossamfunn sier antisemittisme blir bagatellisert.

<strong>EKKELT:</strong> Ervin Kohn beskriver opplevelsen utenfor syngagogen som ekkel og ubehagelig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
EKKELT: Ervin Kohn beskriver opplevelsen utenfor syngagogen som ekkel og ubehagelig. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Søndag startet jøder over hele verden den jødiske forsoningsdagen Yom kippur, den viktigste høytida i jødedommen. Samme dag delte tre medlemmer fra Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) ut løpesedler med hatpropaganda mot de jødiske ritualene omskjæring og kosher-slakt utenfor synagogen.

- Det var ekkelt og ubehagelig. Det er snakk om nynazister, og det blir ekstra ubehagelig når dette skjer under Yom kippur, sier Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske trossamfunn og nestleder ved Antirasistisk Senter, til Dagbladet.

<strong>AKSJON:</strong> Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) avholder på dette bildet en samling på Fisketorget i Fredrikstad i 2018. Søndag aksjonerte tre medlemmer utenfor synagogen i Oslo. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix
AKSJON: Den nordiske motstandsbevegelsen (DNM) avholder på dette bildet en samling på Fisketorget i Fredrikstad i 2018. Søndag aksjonerte tre medlemmer utenfor synagogen i Oslo. Foto: Ørn Borgen / NTB scanpix Vis mer

Nynazistene ble bortvist av politiet. Kohn sier at styret i trossamfunnet ikke har besluttet om de vil anmelde hendelsen.

- Vi anmeldte DNM og organisasjonens nettside i 2018 for antisemittisme. Der hadde de en egen fane kalt «jødespørsmålet». Anmeldelsen ble henlagt, og er et godt eksempel på at man ikke ser eller gjenkjenner antisemittisme, og når man gjør det blir den bagatellisert. Jeg oppfordrer våre ledere, politiske ledere, religiøse ledere og redaktørene til å uttrykke sin avsky, sier han.

Det var Jerusalem Post som først omtalte saken.

Opplever mer antisemittisme

Kohn mener at det ikke bare er den jødiske minoriteten som bør kjenne seg krenket av denne hendelse.

- Det norske samfunnet bør kjenne på krenkelse. Vi kan ikke akseptere at dette skjer i 2020. Det er en skam for Norge, sier han.

I en undersøkelse fra 2017, utført av Senter for Studier av holocaust og Livssynsminoriteter, viser at det generelle nivået på antisemittisme i Norge har gått ned med fire prosentpoeng. Samtidig svarer over 70 prosent av de spurte jødene at de opplever at antisemittismen har økt.

- Jeg tror det kommer av at vi ser det ikke andre ser. Antisemittisme blir bagatellisert. Den nordiske motstandsbevegelsen har for eksempel blitt frikjent for å heise naziflagget nå i sommer, sier Kohn.

RASISME: Da venninnene Amina Al-Bayati (22) og Agnes Bergh (22) sto i kø på en Circle K-stasjon i Malmö i Sverige ble de utsatt for rasisme. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Kunnskapsløst

I sommer hengte tre menn fra Den nordiske motstandsbevegelsen opp et naziflagg i Kristiansand. Mennene ble først dømt til å betale bøter, men i ankesaken ble mennene frikjent, skrev NRK.

Ifølge dommen fra Agder lagmannsrett var ytringene og symbolene ikke rettet direkte mot spesielle grupper. De framsto som mer generelle. Og var ikke straffbare.

- Det er kunnskapsløst når man ikke forstår hvor sentral antisemittismen var i naziideologien, sier Kohn.

- Høyesterett gjorde dette skillet i Sjølie-dommen i 2002 og ble refset at FN. Deretter strammet Stortinget opp paragraf 135a (paragraf 185 i dag). At hatefulle ytringer kan også være symboler var tillegget i loven. I forarbeidene ble det gitt to eksempler på slike hatefulle symboler; hakekorset og nazihilsen. Det er kunnskapsløst av Agder lagmannsrett å ikke kjenne til dette, fortsetter han.

Ville ikke fordømme

Under tirsdagens amerikanske presidentdebatt fikk president Donald Trump en gyllen mulighet til å fordømme de voksende høyreekstreme gruppene i USA. Denne muligheten tok ikke presidenten da moderator Chris Wallace spurte han om han var villig til å fordømme «hvit makt» og høyreekstremisme.

- Proud boys. Stand back and stand by, svarte Trump.

Noe som kan oversettes med hold dere rolige og vær klare. Det er fortsatt uklart hva Trump mente med den beskjeden.

Organisasjonen «Proud Boys» beskrives som en nyfascistisk og ekstremistisk hatgruppe, trygt plassert på ytre høyre ende av det politiske landskapet.

HVITE NASJONALISTER: Da ordstyrer Chris Wallace spurte Trump om å ta avstand fra hvite nasjonalister, fikk han dette til svar fra den amerikanske presidenten. Video: AP Vis mer

- Skummelt

Organisasjonen jublet etter Trumps uttalelse. Organisasjonen har allerede begynt å dele nye logoer med deres nye slagord «Stand back and stand by». I ulike chatte-grupper sier Proud Boys-medlemmer at de nå gjør som presidenten vil og gjør seg klare, ifølge CNN.

- Trump sa mer eller mindre at vi skal ødelegge dem. Dette gjør meg så glad, sier et angivelig Proud Boys-medlem.

- Vi står klare sir, skriver en annen.

Ervin Kohn sier at det jødiske samfunnet kjenner til antisemittisk «smitte» fra USA til Norge.

- Mye av det høyreekstreme vi har i Norge har sitt opphav fra USA. Der har de mange slike bevegelser. «Jews shal not replace us» er ett av slagordene deres. Det er veldig skummelt, det er det ingen tvil om, sier han.

Kan få ringvirkninger i Norge

Ansvarlig redaktør i Filter Nyheter Harald S. Klungtveit har skrevet boka «Nynazister blant oss», hvor han kritiserer norske medier for naivitet ovenfor nynazisme, og bruken av begrepet «ensom ulv». Han sier at det er liten tvil om at Trumps «nikk og vink» til høyreekstreme miljøer har ringvirkninger i Norge.

- Men nazister har et ambivalent forhold til ham blant annet på grunn av et image som israelvenn. Samtidig går påvirkningen også motsatt vei: amerikanske høyreekstreme følger med på nynazistenes aksjoner i Norden for å se hva som kan fungere i USA, sier han til Dagbladet.

Hun understreker derimot at Det norske motstandsbevegelsens aksjon søndag har ingenting med Trump å gjøre.

- Dette var et koordinert pr-stunt fra de organiserte nynazistene i Sverige, Norge, Danmark og Island. Det er dessverre ikke nytt at organisasjonen oppsøker jødiske forsamlingslokaler eller deres nærområder. Hatet mot jøder og konspirasjonsteoriene om dem er den viktigste overbygningen for ideologien deres, sier Klungtveit.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer