Nobelkonserten

Frykter «ustabile personer» ved atomknappen

Nobel-artisten John Legend spiller på piano som overlevde Hiroshima-bombingen.

Nobel-artist: John Legend om atomkampen og #metoo. Foto: NTB scanpix
Nobel-artist: John Legend om atomkampen og #metoo. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Før kveldens Nobelkonsert mener John Legend det er ekstra betydningsfullt at årets pris går til en organisasjon som kjemper for å utrydde atomvåpen.

- Frykten for atomkrig er større i dag enn på lenge. Mange av oss er bekymret for ødeleggelsesvåpnene verdens mektigste ledere har for hånden. Da er det viktig at de som fronter motstanden mot atomvåpen får dette, som er verdens viktigste pris, sier han.

Det er liten tvil om at det er Donald Trump og Nord-Koreas Kim Jong-Un soulartisten sikter til med dette sparket:

- Risikoen er større når ustabile personer sitter med atomknappen, og potensielt kan bruke den hvis noen skriver en «feil» tweet.

Hiroshima-piano

For Legend er det en tankevekker at han under kveldens Nobelkonsert skal spille på et piano som overlevde bombingen av Hiroshima.

Pianoet som er fraktet til Norge for anledningen, ble produsert av Yamaha i 1938 og befant seg kun tre kilometer fra atomeksplosjonen i Hiroshima i 1945.

- Som amerikaner er jeg vokst opp med den offisielle fortellingen om hvor viktig atombomben og bombingen var for å få slutt andre verdenskrig. At prisen var ekstremt høy for befolkningen i Japan, ble ikke lagt like stor vekt på.

Det var ICAN-direktør Beatrice Fihn og Hiroshima-overlever Setsuko Thurlow som i går tok imot Nobels fredspris 2017 på vegne av Den internasjonale kampanjen for forbud mot atomvåpen, ICAN.

Nobelkonserten: programleder David Oyelowo og John Legend. Foto: NTB scanpix
Nobelkonserten: programleder David Oyelowo og John Legend. Foto: NTB scanpix Vis mer

- Det betyr mye at det var to kvinner som tok imot fredsprisen. Menn har ofte stått i veien for fred, de har brakt mye ødeleggelse over verden. Kvinner har derimot en lang tradisjon for å kjempe for fred.

Endret Marley-tekst

«Have no fear for atomic energy 'Cause none of them can stop the time». Slik er den opprinnelige tekstlinjen i Bob Marleys «Redemption song», som Legend fremførte under utdelingsseremonien i går.

Legend endret den imidlertid til «We won't give with atomic energy. We won't let them stop the time».

- Det var noen som stilte spørsmål ved om det var riktig å endre teksten. Min fortolkning av den opprinnelige tekstlinjen, er at det er et statement om at vi sammen kan overkomme trusselen og frykten. Jeg ville klargjøre, så det ble enda tydeligere. At vi ikke vil la det stoppe oss og ødelegge menneskeheten.

Om #metoo

Legend er her med sin norskættede modellkone Chrissy Teigen. Artisten omgir seg også med kvinnelige ansatte, og på spørsmål om hva han mener om #metoo-kampanjen i det siste, svarer han oppgitt:

- Flere av medlemmene i teamet rundt meg er kvinner, og de har fortalt meg historier om hva de har måttet tåle. Om plateselskapssjefer og andre som har fått dem til å føle seg som sexobjekter. Deres intellekt og talent ble satt til side, og deres muligheter til å gjøre jobben sin ble redusert.

Han mener prisen for både kvinnene og samfunnet er høy.

- Vi mister innovasjonen, oppfinnsomheten og dyktigheten disse kvinnene kan tilføre enhver bransje hvis de behandles som om de kun er der for menns nytelse. Kvinner må kunne gå på jobb, føle seg trygge, og verdsatt.

I tillegg til John Legend opptrer Le Petite Cirque, Zara Larsson, Lukas Graham og de norske artistene Sigrid og Matoma under Nobelkonserten. Programleder er skuespiller David Oyelowo, blant annet kjent for rollen som Martin Luther King i Oscar-nominerte filmen «Selma».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer