PÅ SETT: Sven Nordin har rollen som politietterforsker William Wisting i krimserien «Wisting», basert på bøkene til Jørn Lier Horst. Foto: Agnete Brun / Cinenord
PÅ SETT: Sven Nordin har rollen som politietterforsker William Wisting i krimserien «Wisting», basert på bøkene til Jørn Lier Horst. Foto: Agnete Brun / CinenordVis mer

Fryktet at storserien måtte skrotes. Nå jubler de

Partene i tv-streiken er kommet til enighet.

Streiken i tv-bransjen er over etter at partene Virke Produsentforeningen og Norsk Filmforbund mandag ble enige om en ny overenskomst, melder NTB mandag ettermiddag.

56 filmarbeidere har streiket siden 1. september, noe som blant annet har gått hardt utover innspillingen av stordramaserien «Wisting». Produksjonsselskapet Cinenord fryktet forrige uke at hele serien var i ferd med å gå i vasken.

- Overlykkelige

Cinenord jubler for at de nå kan komme i gang med innspillingen igjen.

- Vi er overlykkelige. Innspillingen av «Wisting» skal i gang så snart som over hodet mulig, og det betyr at vi kan levere serien i tide likevel. Dette har vært noen forferdelige uker, så nå er vi glade for å komme i gang igjen. Vi trenger ei drøy uke med forberedelser før vi kan starte opptak, sier produsent Silje Hopland Eik til Dagbladet.

Norsk Filmforbund forteller at de har fått gjennomslag for noen av kravene, men ikke alt. Partene kjente et stort press på å få forhandlingene i havn.

- Konsekvensen av streiken ble så store at det ble viktig for begge parter å komme til enighet. Da tenker jeg spesielt på dramaseriene «Wisting» «Heimebane» og «Twin». De var hardest rammet, sier forbundsleder Sverre Pedersen.

Delvis kompensert

En sentral del av konflikten mellom partene gikk på at ansatte i høykvalitets dramaproduksjoner skal lønnes på lik linje med filmarbeidere.

- Vi har fått gjennomslag for mye. Lønnskravet er delvis gått gjennom og vi er godt fornøyd, fortsetter Pedersen.

Partene har nå blitt enige om et utredningsarbeid som skal danne grunnlag for forhandlinger om fastsettelse av minstelønnssatser i 2019.

- Vi er veldig fornøyd med å ha kommet til enighet med Norsk filmforbund (NFF). Nå sikrer vi et minstelønnssystem som gir forutsigbarhet og bærekraftig lønnsutvikling både for større og mindre dramaproduksjoner, slik vi har ønsket, sier forhandlingsleder Trond Teisberg i Virke til NTB.

Kommende serier

«Wisting» er en krimserie basert på bøkene til forfatter Jørn Lier Horst om drapsetterforsker William Wisting, som spilles av Sven Nordin. Budsjettet er i 100-millionersklassen, og serien skal etter planen på skjermen i løpet av våren 2019.

I serien «Twin» spiller Kristofer Hivju, kjent fra «Game of Thrones». Her spiller Hivju rollene som tvillingene Erik og Adam. Den ene tvillingen dreper den andre, og tar over identiteten hans for å skjule forbrytelsen. «Twin» har premiere på NRK i 2019.

I NRK-suksessen «Heimebane» spiller Ane Dahl Torp og John Carew hovedrollene som henholdsvis trener og fotballspiller. Serien begynte innspillingen av sesong to i mars i år.