STERKT PREGET: Karl Ove Knausgård hevder i sin nye roman at han ble sterkt preget av motstanden han møtte fra farens familie. Nå slår han knallhardt tilbake mot påstandene om løgn. Foto: Håkon Eikesdal
STERKT PREGET: Karl Ove Knausgård hevder i sin nye roman at han ble sterkt preget av motstanden han møtte fra farens familie. Nå slår han knallhardt tilbake mot påstandene om løgn. Foto: Håkon EikesdalVis mer

Fryktet for Knausgårds liv

Slik var maktkampen i kulissene før den første «Min kamp»-boka.

(Dagbladet): I «Min kamp. Sjette bok» blottlegger Karl Ove Knausgård den intense stillingskrigen mellom ham og onkelen, farens bror, i perioden før utgivelsen av den første boka i romanserien.

Ifølge boka går den bitre striden til slutt så langt at Knausgårds kone, Linda Boström, frykter for ektemannens liv. Hun mener onkelen, som omtales som Gunnar, er gal og har mistet besinnelsen. Etter å ha lest flere mailer fra onkelen, omtaler hun ham som «en livsfarlig mann».

«Hvordan kan han skrive sånn? Jeg blir redd for deg, Karl Ove. At noen skal skyte deg ned,» sier hun i boka.

Desperat kamp mot Knausgård Familiemedlemmer på farssida var tidlig ute med å markere sterk misnøye mot måten Karl Ove Knausgårds far blir omtalt på. I «Min kamp. Første bok» beskrives blant annet hvordan faren blir funnet blodig og død hjemme hos Knausgårds farmor. Huset beskrives som fylt av tomflasker, og sofaen av ekstrementer.

Familien har varslet et mulig søksmål på bakgrunn av boka.

I «Min kamp. Sjette bok» skriver Knausgård at onkelen kjempet med alle krefter mot utgivelsen av boka etter å ha fått manus til gjennomlesning. Han sloss desperat for å avverge at detaljene om faren, som han mener er løgnaktige, kom ut til offentligheten.

Ifølge boka truet han både forlaget og Knausgård med rettssak, og med å lekke det upubliserte manuset til mediene. Forlaget Oktober ville for enhver pris unngå å havne i retten, og engasjerte advokater.

Truslene om rettssak gikk svært hardt inn på Knausgård mentalt.

Hevder mora står bak boka I boka gjengir Knausgård flere private mailer fra onkelen. De skal omtale Knausgård som en Quisling og en Judas. En mail omtaler «Min kamp» som en «verbal voldtekt». Samtidig hevder onkelen at det er Knausgårds mor, Sissel Hatløy, som er den manipulerende hjernen og drivkraften bak bokprosjektet.

Ifølge onkelen har ekssvigerinnen alltid hatet Knausgård-familien.

«Til slutt ba han om at hun måtte få meg til å stoppe prosjektet, og så tilby meg plass på en psykiatrisk avdeling et sted,» skriver Knausgård.

BLE SINTE: Karl Ove Knausgårds bror Yngve og moren, Sissel Hatløy (t.h.), ble sinte på e-postene Knausgård mottok fra farens bror før «Min kamp» ble utgitt. Knausgårds kone, Linda Boström, omtaler i boka onkelen som «livsfarlig». Her ved et litteraturarrangement i Jølster i fjor sommer. Foto: Håkon Eikesdal
BLE SINTE: Karl Ove Knausgårds bror Yngve og moren, Sissel Hatløy (t.h.), ble sinte på e-postene Knausgård mottok fra farens bror før «Min kamp» ble utgitt. Knausgårds kone, Linda Boström, omtaler i boka onkelen som «livsfarlig». Her ved et litteraturarrangement i Jølster i fjor sommer. Foto: Håkon Eikesdal Vis mer

Sissel Hatløy ønsker ikke å kommentere boka overfor Dagbladet. I romanen beskriver det som «absurd» at hun skulle hate Knausgård-familien.

Onkelen står fram i Dagbladet Onkel Gunnar har så langt vært anonymisert i alle «Min Kamp»-bøkene. Men i dagens Dagbladet står Gunnar endelig fram med sitt virkelige navn.

I et nådeløst brev til Karl Ove Knausgård skriver han at både forlag og forfatter må være naive hvis de ikke hadde regnet med de sterke reaksjonene fra farssiden.

«Selvsagt blir man forbannet på slik oppførsel forfatter/forlag fremviser. Samfunnet ville råtnet på rot dersom alle hadde oppført seg slik mot sine nærmeste og mennesker man ellers omgås,» skriver Bjørge Knausgård, som Karl Ove Knausgårds onkel egentlig heter.

• Les hele brevet her.

Lyver på 50 punkter Onkel Gunnar presenterer også en lang og detaljert kravliste han krever innfridd for at Knausgård skal få utgi «Min kamp».

Han krever at all bruk av navnet Knausgård fjernes. Det samme skal han selv og kona, og beskrivelsene av Karl Ove Knausgårds fars «seneste livsfase som var til belastning for hans nærstående».

Onkelen mener Knausgård lyver på en rekke punkter.

Han hevder å sitte på 50 dokumentariske feil, som må bort. Både farens bosituasjon og dødsårsak er blant områdene han mener er feil gjengitt. Dersom kravene ikke etterkommes, vil han trekke Knausgård for domstolen etter paragraf 23 om ærekrenkelse.

Onkelen skriver at han har vitnene klare. Kona hans har skrevet dagbok, og barna kan vitne. Det samme kan en rekke andre i kraft av sin profesjon, deriblant hjemmesykepleien.

Slår knallhardt tilbake Truslene om rettssak og påstandene om feilaktig informasjon gjør Knausgård usikker. Gjennom store deler av boka, som omhandler perioden før «Min kamp»-utgivelsen, kjenner han på egen tvil.

Han åpner flere steder i boka for at detaljene rundt farens død kan være feil.

Men i siste del av «Min kamp. Sjette bok» legger han all tvil til side, og slår knallhardt tilbake mot onkelen og hans påstander om løgn.

«Pappa døde hjemme i stolen hjemme hos sin mor. Huset var fullt av flasker, det var ekstrementer i sofaen, nesen hans var brukket, og ansiktet var dekket av blod,» slår han fast.

Knausgård skriver at han i en eventuell rettssak kan vise til farens legejournal og bruke begravelsesagenten som vitne for at detaljene han er blitt beskyldt for å lyve om, stemmer.

«Gunnar ville ikke at denne historien skulle fortelles. Det kan jeg forstå. Men jeg kan ikke forstå at han sa at jeg løy,» skriver Knausgård.