DEBATT

Frys Schengen for de svakestes skyld

Vi er for arbeidsinnvandring, men vi må gjøre noe med måten den foregår på.

- STENG GRENSENE: Rødts partileder Bjørnar Moxnes tok i forrige uke til orde for å fryke Schengen-avtalen ut året. Foto: Torunn Brånå
- STENG GRENSENE: Rødts partileder Bjørnar Moxnes tok i forrige uke til orde for å fryke Schengen-avtalen ut året. Foto: Torunn Brånå Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert
Sist oppdatert

I Schengen-avtalen heter det at ordningen kan fravikes når hensynet til sikkerhet tilsier det. Det skjedde for eksempel i Spania i 2012, i forbindelse med toppmøtet i Den Europeiske Sentralbanken. Sikkerhetstrusselen som begrunnet frysen av avtalen var alle de kriserammede menneskene som ville protestere mot sentralbankens krisepolitikk. Ingen protesterte da Schengen-avtalen ble frosset for å beskytte finanseliten. Men å gjøre det samme for å beskytte sårbare arbeidere mot å bli utnyttet av kriminelle nettverk i Norge - det er Høyre imot. 

Det er fullt mulig å fortsette med arbeidsinnvandring med Schengen-avtalen på frys, selv om stortingsrepresentant Hårek Elvenes påstår noe annet. Rødt er for arbeidsinnvandring, men vi må gjøre noe med måten den foregår på. Fattige arbeidssøkere fra hele Europa utnyttes i dag på det groveste innenfor Norges grenser, og det er en skam at verken dagens eller den forrige regjeringa tar tak. Jeg hadde håpet at Høyre kunne stille seg positiv i hvert fall til noen av de fire tiltakene jeg foreslo i kronikken min. I stedet hoppes det glatt over forslagene om å begrense utleie, innføre revisjonsplikt og stoppe håndhevingsdirektivet. Hva mener du om dem, Elvenes?

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer