- STENG GRENSENE: Rødts partileder Bjørnar Moxnes tok i forrige uke til orde for å fryke Schengen-avtalen ut året. Foto: Torunn Brånå
- STENG GRENSENE: Rødts partileder Bjørnar Moxnes tok i forrige uke til orde for å fryke Schengen-avtalen ut året. Foto: Torunn BrånåVis mer

Frys Schengen for de svakestes skyld

Vi er for arbeidsinnvandring, men vi må gjøre noe med måten den foregår på.

Debattinnlegg

I Schengen-avtalen heter det at ordningen kan fravikes når hensynet til sikkerhet tilsier det. Det skjedde for eksempel i Spania i 2012, i forbindelse med toppmøtet i Den Europeiske Sentralbanken. Sikkerhetstrusselen som begrunnet frysen av avtalen var alle de kriserammede menneskene som ville protestere mot sentralbankens krisepolitikk. Ingen protesterte da Schengen-avtalen ble frosset for å beskytte finanseliten. Men å gjøre det samme for å beskytte sårbare arbeidere mot å bli utnyttet av kriminelle nettverk i Norge - det er Høyre imot. 

Det er fullt mulig å fortsette med arbeidsinnvandring med Schengen-avtalen på frys, selv om stortingsrepresentant Hårek Elvenes påstår noe annet. Rødt er for arbeidsinnvandring, men vi må gjøre noe med måten den foregår på. Fattige arbeidssøkere fra hele Europa utnyttes i dag på det groveste innenfor Norges grenser, og det er en skam at verken dagens eller den forrige regjeringa tar tak. Jeg hadde håpet at Høyre kunne stille seg positiv i hvert fall til noen av de fire tiltakene jeg foreslo i kronikken min. I stedet hoppes det glatt over forslagene om å begrense utleie, innføre revisjonsplikt og stoppe håndhevingsdirektivet. Hva mener du om dem, Elvenes?

Bare i løpet av ti år har kombinasjonen av fri flyt av arbeidskraft og stadig mer rom for sosial dumping, forandret Norge voldsomt. Vi er i en helt ny situasjon med helt andre utfordringer enn før, mens de gamle partiene har politikk tilpasset sånn det var før. Og selv om det har blitt stadig verre i år etter år nå, virker de ute av stand til å gjøre det som trengs, fordi de fortsatt henger igjen i hvordan det var før og har for mye prestisje knytta til politikken som har blitt ført. Det går utover de svakeste.

En ting er vi riktignok enige om: Arbeidslivskriminalitet må prioriteres høyere. Uansett hvem som står bak. Derfor er det en skam at politiet henla min anmeldelse av Høyres lokalpolitiker i Oslo, Ulf Granli. Da Dagbladet avslørte at han brukte svart arbeidskraft og betalte dem 85 kr i timen, la Granli seg flat. Likevel følger ikke politiet opp saken. Hva slags signaler sender det til kriminelle arbeidsgivere?

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.