Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fryser NRK-lisensen

Regjeringen etterkommer ikke kringkastingssjefens beskjedne ønske. Kutter samtidig i pressestøtte.

NESTE ÅRS LISENS: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen får meddelt statsbudsjettets forslag til NRK-lisens i dag . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet
NESTE ÅRS LISENS: Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen får meddelt statsbudsjettets forslag til NRK-lisens i dag . Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet Vis mer

En sentral opplysning for medier og forbrukere i Statsbudsjettet som legges fram i dag, er forslaget til lisensnivået for neste år.

I fjor fikk NRK innvilget en lisensøkning på 25 kr per lisens, rundt en tredel av det de ba om. I år har kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen bedt om en økning på beskjedne 30 kroner i sitt årlige lisensbrev.

Fryser lisensnivået

I dagens statsbudsjett vil regjeringa ikke heve lisensnivået.

Dermed blir neste års lisens, som i år, på kr 2577, pluss 10 prosent moms, hvis det foreslåtte statsbudsjettet vedtas.

- Det er ikke nødvendig å øke kringkastingsavgiften nå. Kringkastingsavgiften til NRK har økt mer enn den generelle prisstigningen de siste ti årene, samtidig som antallet lisensbetalere har økt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland i en pressemelding.

Inkludert moms blir den endelige fakturaen fra NRK på 2834,70 kroner.

Kan endres

Kulturdepartementet legger i pressemeldingen til grunn at lisensen har økt med 664 kroner fra 2006 til 2015, en stigning som skal være «nesten dobbelt så høy som den generelle prisstigningen», samtidig som antall lisensbetalere har økt med mer enn 200 000 personer siden 2006.

Det ligger for øvrig an til endringer i hele lisensordningen i tiden framover:

I sommer la et ekspertutvalg fram en rapport med ulike forslag til måter å organisere kringkastingslisensen på.

Kutt i pressestøtten

Kulturministeren foreslår også kutt i pressestøtten på 10 millioner kroner.

Det reagerer Arbeiderpartiets kulturpolitiske talsmann Arild Grande på:

- Jeg skjønner ikke at de nok en gang prøver seg på kutt til en mediebransje i krise og masseoppsigelser, skriver Grande i en tekstmelding til Dagens Næringsliv.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling