Fuck og shit er de vanligste banneordene

«Fuck» er det mest brukte banneordet i verden

Det brukes av gamle og unge, fra Japan til Norge, sier professor Ruth Vatvedt Fjeld, som nå vil undersøke fenomenet.

BANN PÅ ENGELSK: Å bruke fuck virker ikke like sterkt som å banne på eget språk. Det er noe av grunnen til at det brukes over hele verden. Fredrik Sandberg / NTB scanpix
BANN PÅ ENGELSK: Å bruke fuck virker ikke like sterkt som å banne på eget språk. Det er noe av grunnen til at det brukes over hele verden. Fredrik Sandberg / NTB scanpixVis mer

(Dagbladet): Det har ikke vært mangel på ordet «fuck» i norske medier den siste tida. Donald Trump er en mann som utløser skjellsordet til stadighet, noe et utvalg eksempler fra herværende avis de siste dagene viser:

«Takk for ingenting - og fuck you too!». «Stemmen på Trump er et «fuck you» til det politiske systemet».«'Fuck Donald Trump' runger nå utover Fifth Avenue i New York.»

Men fuck brukes til mer enn politikk. Ifølge språkforskere, er dette lille ordet på kort tid blitt verdens første internasjonale banneord.

- Fuck har i stor grad har tatt over for de nasjonale banneordene. Det brukes av både unge og gamle, og vi hopper ikke lenger i stolen når vi hører det, sier Ruth Vatvedt Fjeld professor i nordisk språk ved Universitetet i Oslo.

Ikke lenger tabu

Sammen med Elsa Kristiansen fra Høgskolen i Sørøst-Norge, er hun i ferd med å innlede et samarbeid med forskere fra blant annet Danmark, Russland, Korea, Etiopia og USA, for å undersøke hvordan banneordet brukes på tvers av kulturer.

- Fuck har nå bare et svakt anstøt av tabu i seg, det skjer med ord som brukes ofte, sier hun og legger til at vi på norsk stadig oftere bruker uttalen føkk og føkka.

Fuck er i utgangspunket et engelsk slanguttrykk med flere betydninger. Det kan bety «samleie», men når det brukes som banneord, ligger det nær opp til «faen» som tabu.

Amerikansk påvirkning

- I mange land byttes nå de lokale banneordene ut med fuck, shit og motherfucker, dette på grunn av påvirkningen amerikansk popkultur har mange steder rundt om i verden. Det gjelder klær, musikk, filmer, og så følger språket med på lasset, sier Vatvedt Fjeld.

- Lånord høres ikke så stygt ut, det skaper en distanse, noe som gjør det enklere å bruke dem. Det styggeste norske ordet nå, er sannsynligvis fitte. Jeg føler det ubehagelige å sitte her å si det til deg, men vi hører det blir brukt, sier hun.

Lars Trap Jensen er ordbokredaktør i Det Danske Sprog- og Litteraturselskab og sier til avisa Berlingske Tidende at ordet fuck er så utbredt at det nesten kan sammenlignes med «ok».

VANLIG: Fra tagging til muntlig språk. Verden over. Foto: Dagbladet
VANLIG: Fra tagging til muntlig språk. Verden over. Foto: Dagbladet Vis mer

- Det er et ord som kan brukes i alle sammenhenger, sier han.

- Jeg ville nok heller sammenlignet det med «herregud», sier Vatvedt Fjeld. Hun var i mange år språkkonsulent i NRK, og har også sett på banneord i reality-tv-serier.

Forbudt for jenter

- Da «Big Brother» kom på norsk tv for første gang i 2001, var det én av de seks jentene som brukte ordet fuck, mens alle gutta brukte det hele tiden. Dette har forandret seg veldig.

Forskerne vil også se på banning i et kjønnspersepektiv. Fram til etterkrigstida fikk ikke kvinner lov til å banne i det hele tatt, i Norge skulle ikke menn banne med damer til stede, det var dårlig oppdragelse.

- Ordet føkk er ikke å finne i ordbøkene våre, noe jeg mener det burde vært. Det er viktig at banneord kommer inn i ordbøkene så man kan vite hva de eksakt betyr, sier Vatvedt Fjeld.