Fuck og shit er de vanligste banneordene

«Fuck» er det mest brukte banneordet i verden

Det brukes av gamle og unge, fra Japan til Norge, sier professor Ruth Vatvedt Fjeld, som nå vil undersøke fenomenet.

BANN PÅ ENGELSK: Å bruke fuck virker ikke like sterkt som å banne på eget språk. Det er noe av grunnen til at det brukes over hele verden. Fredrik Sandberg / NTB scanpix
BANN PÅ ENGELSK: Å bruke fuck virker ikke like sterkt som å banne på eget språk. Det er noe av grunnen til at det brukes over hele verden. Fredrik Sandberg / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Det har ikke vært mangel på ordet «fuck» i norske medier den siste tida. Donald Trump er en mann som utløser skjellsordet til stadighet, noe et utvalg eksempler fra herværende avis de siste dagene viser:

«Takk for ingenting - og fuck you too!». «Stemmen på Trump er et «fuck you» til det politiske systemet».«'Fuck Donald Trump' runger nå utover Fifth Avenue i New York.»

Men fuck brukes til mer enn politikk. Ifølge språkforskere, er dette lille ordet på kort tid blitt verdens første internasjonale banneord.

- Fuck har i stor grad har tatt over for de nasjonale banneordene. Det brukes av både unge og gamle, og vi hopper ikke lenger i stolen når vi hører det, sier Ruth Vatvedt Fjeld professor i nordisk språk ved Universitetet i Oslo.

Ikke lenger tabu

Sammen med Elsa Kristiansen fra Høgskolen i Sørøst-Norge, er hun i ferd med å innlede et samarbeid med forskere fra blant annet Danmark, Russland, Korea, Etiopia og USA, for å undersøke hvordan banneordet brukes på tvers av kulturer.

- Fuck har nå bare et svakt anstøt av tabu i seg, det skjer med ord som brukes ofte, sier hun og legger til at vi på norsk stadig oftere bruker uttalen føkk og føkka.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer