Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

- Fuck jøder, sa Kaveh fra scenen. Nå vil han beklage

Konsertarrangøren Bydel St. Hanshaugen tar sterkt avstand fra utspillet.

FORKLARER: Den norske artisten Kaveh beklager etter en kontroversiell uttalelse under en konsert i går kveld. Her fra Øyafestivalen i 2014. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet
FORKLARER: Den norske artisten Kaveh beklager etter en kontroversiell uttalelse under en konsert i går kveld. Her fra Øyafestivalen i 2014. Foto: Jørgen Kvalsvik / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag kveld kom den norske rapperen Kaveh (23) med en uttalelse som har fått flere til å reagere. Bydel St. Hanshaugen i Oslo, som arrangerte den aktuelle konserten, går nå ut offentlig og tar sterkt avstand fra ytringen.

Kaveh gikk på scenen i Stensparken som siste og største artist under Haugenfestivalen. Under konserten sjokkerte han arrangøren med denne uttalelsen, som er gjengitt av Bydel St. Hanshaugen:

- Er det noen muslimer her? Eid Mubarak til dere.

- Er det noen kristne her? spurte artisten uten å få noe svar.

- Er det noen jøder her? spurte han, før han tok en liten pause.

- Fuck jøder.

Uttalelsen mottok ikke umiddelbar respons fra publikum, men etter en liten pause sa artisten:

- Nei da, bare kødda. Vi er alle guds barn.

Kommunikasjonsrådgiver i Bydel St. Hanshaugen i Oslo, Christine Thune, forteller at hun ikke var til stede under konserten selv, men har i ettertid fått gjengitt artistens uttalelser fra to personer fra bydelsadministrasjonen som er ansvarlig for arrangementet.

Kaveh vil beklage

I en uttalelse til Dagbladet skriver Kaveh at når «fuck jøder»-utspillet tas ut av kontekst, så framstår det feil.

- Jeg er ikke rasist og jeg er ikke jødehater, bedyrer han.

Nå åpner han for å beklage overfor den yngre delen av publikumsskaren som følte seg støtt av utspillet.

- Det siste jeg vil, er å dyrke motsetninger, og dersom det var noen av de yngre barna som virkelig ble støtt eller følte noe form for ubehag, så vil jeg veldig gjerne møte dem personlig på tomannshånd og beklage.

- Målet mitt var å markere at vi var folk fra ulike kulturer og religioner som hadde det bra sammen, på samme sted til samme tid, skriver han.

Barn og ungdom til stede

Haugenfestivalen er en musikkfestival for ungdom, og bydelsadministrasjonen har booket artister rettet mot akkurat den målgruppen. Blant publikummerne var det både voksne, ungdommer og foreldre med barn til stede.

I etterkant av hendelsen har utspillet mottatt kritikk på Facebook, noe bydelsadministrasjonen tar svært alvorlig.

- En slik uttalelse skal ikke skje, noe sted, uansett. Det blir selvfølgelig ekstra sterkt, vondt og beklagelig når det skjer på et arrangement som har som målsetting å fremme inkludering, mangfold og fellesskap, sier Thune til Dagbladet.

Blant kritikerne finner vi en mor som skriver at hun selv har en jødisk sønn. Bydelsadministrasjonen har nå beklaget overfor henne.

- Det berører oss ekstra sterkt at en åtteåring skal høre dette. Helt uavhengig av hvor og når. Selvsagt beklager vi dette dypt, sier Thune.

Overfor Dagbladet opplyser moren om at hun og sønnen ikke var til stede under selve konserten, «men kunne vært det».

STIKK TIL MILEY: Den norske artisten Kaveh (19) slapp i dag musikkvideoen «En Av Dem». Der gir han selveste Miley Cyrus et stikk i siden. Videoen ble opprinnelig publisert i 2013. Video: Michael "akam1k3" Angeles / Christian Bastiansen / Pål Erik Helgerud / BUG Vis mer Vis mer

- Ment om ironi

Kaveh Kholardi gjorde seg bemerket på norske hitlister med albumet «Sannheten sårer» som ble utgitt i 2014. I samme periode kom også singelen «Snufs», som er artistens hittil største hit. Jøde-utspillet var imidlertid knyttet til låta «Shamener», forklarer han til Dagbladet.

I går feiret muslimer verden over slutten på fastemåneden ramadan. Kaveh skriver at før låta benyttet han anledningen til å gratulere sine trosfeller med dagen og vel overstått ramadan.

- Etter å ha fått respons fra både muslimer og kristne på mitt spørsmål om noen av dem var til stede, var det ingen respons på samme spørsmål om jøder. I dette vakuumet fulgte jeg så opp med en uttalelse som nå er blitt tatt ut av kontekst.

- Dette var ment som ironi og jeg fulgte deretter opp med «nei da, her er vi alle guds barn uansett. Shamener», forklare Kaveh.

- Veldig beklagelig

Christine Thune i Bydel St. Hanshaugen forklarer at hendelsen kom veldig brått på, og at ingen av arrangørene hadde forventet det, eller opplevd noe liknende tidligere.

- Vi synes dette er ekstremt overraskende, og veldig, veldig beklagelig. Vi tar selvfølgelig fullt og helt avstand, og er veldig lei oss over at dette ble avslutningen på et ellers veldig hyggelig arrangement.

Thune sier at arrangørene forsto alvoret i en slik uttalelse da det skjedde, men lot Kaveh få spille konserten ferdig.

- Det ble med dét der og da. Også har vi fulgt det opp i ettertid, sier Thune og forklarer:

- Vi har forsøkt å få kontakt med ham utover kvelden, natta og formiddagen - og ga skriftlig beskjed i går om at uttalelsen var uakseptabel. Vi vet nå at det kommer en uttalelse fra managementet hans veldig snart, sa Thune til Dagbladet før Kavehs uttalelse var klar.

Twitter-utspill

Det er imidlertid ikke første gang Kaveh ytrer seg om jøder. For seks dager siden skrev Kaveh følgende Twitter-melding:

«ASAP ROCKY har 28 ganger bedre stil? Fuckings jøder er så korrupte.»

Thune sier at de ikke var klar over denne meldingen, og forklarer at de sjekker artister de booker i godt tid før konsertene.

- På lik linje med alle andre artister, har vi også gjort en bakgrunnssjekk på Kaveh. Vi skulle gjerne vært klar over dette på forhånd, men det er mange artister og vi booker dem i ganske god tid, forklarer hun.

Nå forventer Thune og Bydel St. Hanshaugen at Kaveh forstår alvoret i det han har sagt, og hva som kreves av ham.

- Kan det få konsekvenser for ham, når dere ved en seinere anledning skal booke artister til deres arrangementer?

- Det kan jeg ikke uttale meg om nå, men det ligger vel litt i kortene at det kan få det, sier hun.

- Bydelen forventer og forutsetter at alle som opptrer i kommunal regi, også artister, opptrer respektfullt og inkluderende mot alle byens innbyggere, og det er veldig trist at et positivt arrangement som Haugenfestivalen, som viser fram mangfoldet i bydelen, blir en arena for en slik uttalelse, avslutter hun.

Ervin Kohn, forstander i Det mosaiske Trossamfund, vurderer å anmelde forholdet, skriver Aftenposten lørdag kveld.

Dagbladet har gitt Kaveh mulighet til å forklare det nevnte Twitter-utspillet.

VERDENSPREMIERE: Under DBTVs Norway Cup-sending fremførte Kaveh låta «Lenge, lenge før» for aller første gang. Videoen ble opprinnelig publisert i 2015. Video: DBTV Vis mer Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!