Fucking Finnmark

Det er faktisk noen igjen der oppe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- KAN DU SLUTTE å stikke alle i ræva. Det gjør vondt, sier klubblederen, hun har svarte klær, høye støvler og peker på en fyr i stor og rar boblejakke. Han gliser stort. Viser stolt fram en tegnestift. Klubblederen banner. Så roper hun ut til ungdommene som henger utenfor klubben sin, den som holder til i den nedlagte hermetikkfabrikken:

- DERE LEVER JO i steinalderen!

Vi er i Vadsø, lengst nord i Norge, på den nordøstre finnmarksspissen. Og ungdomsklubblederen har sagt noe man fort tenker om folk i Finnmark. Det står jo i avisene: «Kyst-Finnmark i krise», står det. Eller «Framtida drar fra Finnmark». Og hallo, de har jo et poeng. Finnmark har lekket som en sil de siste årene. Det er flest ungdom som flytter. Finnmark har den høyeste arbeidsledigheten i landet. Ungdom er hardest rammet. Men hvor ille er det egentlig?

- I MILITÆRET LÆRTE jeg å hate. I Bergen studerte jeg andre ungdommer. I Trondheim gjorde jeg ingenting, sier Håvard Johnsen (25). Han står i en kjeller under elektroforretningen i Vadsø med 3000 cd\'er rundt seg, som han håper snart vil få nye eiere. Etter å ha bodd noen år på andre steder, har han bestemt seg for å bo i Vadsø for resten av livet. I sommer tok han over Vadsøs eneste platebutikk, den som ligger 845 kilometer unna nærmeste Platekompani.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.