Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Kultur

Mer
Min side Logg ut

Fucking suksess

STOCKHOLM (Dagbladet): Den svenske filmen «Fucking Åmål» har lykkes med det fjorårets norske filmer ikke maktet: Å få folk til å se en real bygdehistorie på kino. Nå kan den bli Oscar-nominert.

De to nybakte tenåringsstjernene Rebecca Liljeberg (18) og Alexandra Dahlström (15)

spiller sjenerte Agnes og heftige Elin.

- «Fucking Åmål» er vanvittig bra, sier Alexandra.

Men de tror ikke på Oscar, til det er danske «Festen» for bra Den norske kandidaten «Bare skyer beveger stjernene» har de ikke hørt om engang.
Siden oktober har lavbudsjettfilmen trukket over 750000 svensker på kino. Det er bare «Titanic» som kan vise bedre tall i Sverige. Og på filmdagene i Oslo får vi se om den virker like fucking bra som i folkhemmet.

«Vill knarka»

Hvis du har vært 15 år gammel og er vokst opp nord for Sinsenkrysset vet du hvordan det er i Åmål:

Hele verden er mopeder, dagboka og fredagens fest.
Alltid forbannet forutsigbart og dramatisk. Elin får et av sine hyppige anfall når hun leser i Veckorevyn at rave er ute, før hun noensinne har rukket å være på et ordentlig raveparty. «Jag vill knarka,» roper hun og smeller videre:

«Varfor måste vi bo i jævla fucking kuk-Åmål!»
«Jag hatar mitt liv - jag skal sluta å andas!» og holder pusten i håp om at livet skal ebbe ut.

Girlpower

Sitatene har gått flere runder på folkemunne og nå er også CD-en med filmreplikkene i butikken. Fanpost renner inn fra både jenter og gutter som er blitt betatt av bygdeparet.

- Jentene skriver lange beundrerbrev og avslutter med «Du har ekte girlpower,» sier Rebecca (18). I filmen er hun bunnløst forelsket i den pene og populære Elin.

- Jeg får noen girlpower-brev, jeg også, men mest e-post fra nerdegutter som ber om å få brevveksle med meg, sier Alexandra.

Forfører jente

Mandag skal Sveriges Amanda, filmprisen Gullbaggan, deles ut. Sammen er Rebecca og Alexandra nominert til beste kvinnelige hovedrolle.

- Får vi to små priser hvis vi vinner? Eller bare én stor på deling? I så fall må vi jo flytte sammen for å ha glede av den, fniser Alexandra. At hun i filmen forfører ei jente etter å ha harvet over alle gutta på skolen syns hun er ukomplisert. Om hun kan gjøre det samme selv en dag utelukker hun ikke:

- Jeg har ikke vært sammen noen jente ennå, men det kan jo godt hende at det også skjer meg en dag.

STJERNER: Rebecca Liljeberg (t.h.) og Alexandra Dahlström.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media