DEBATT

Debatt: Livet

Fugellis siste resept

Hvilke verdier har gitt meg et godt nok liv i 66 år som frisk og syv år som syk?

BLANDET REGNSKAP: –Mennesket må godta seg selv som ufullkommen skapning og livet som blandet regnskap, skriver Per Fugelli i denne kronikken.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
BLANDET REGNSKAP: –Mennesket må godta seg selv som ufullkommen skapning og livet som blandet regnskap, skriver Per Fugelli i denne kronikken.
Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Eksterne kommentarer: Dette er en debattartikkel. Analyse og standpunkt er skribentens egen.
Publisert

Hvor mange resepter har jeg skrevet? Kanskje 10.000 – på molekyler som skal gripe inn i cellenes biokjemiske fabrikk. Men mennesket trenger nye resepter, for vi er mer enn biomasse. Her er helsens likning:

h = k x å x f2

som sier at menneskets helse er et produkt av kropp x ånd x flokk opphøyd i 2. potens.

Vi vet det: Selvfølgelig har helse og sykdom med det som skjer i cellene, i organene, i kroppen vår å gjøre. Men så vet hver eneste en at: Jeg er mer enn kropp. Inne i disse kroppene våre bor en ånd. Og hvordan den har det – stolthet eller skam, håp eller avmakt, trygghet eller frykt – påvirker helsen vår like mye som molekylene vi er så besatt av. Og endelig: Helsen blir ikke stor eller liten i enerom. Helsen kommer an på hvordan vi har det i de små og store flokkene våre. Helsen blir fellesskapt.

I 73 år har jeg gått på jakt i meg selv og i landet etter verdier å bygge liv og samfunn på. I 50 år har jeg som lege lett etter helsens kilder. I denne siste resepten forsøker jeg å formulere:

Sjelens grunnstoffer og flokkens lykkepiller.

Jeg har spurt meg: Hvilke verdier har gitt meg et godt nok liv i 66 år som frisk og syv år som syk – så godt at jeg fortsatt kan synge «Deilig er jorden»?

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer