Fugl traff SAS-fly og skapte problemer

Vamp ble stoppet av «liten fuggel».

LUNSJ I PARKEN: Vamp lar seg ikke stoppe, men løfte av små fugler. Her markerer de med lunsj i det grønne at det er 20 år siden bandet platedebuterte. Fra v. Øyvind Staveland, Odin Staveland, Carl Øyvind Apeland, Torbjørn Økland og Paul Hansen. Foto: Anders Grønnberg
LUNSJ I PARKEN: Vamp lar seg ikke stoppe, men løfte av små fugler. Her markerer de med lunsj i det grønne at det er 20 år siden bandet platedebuterte. Fra v. Øyvind Staveland, Odin Staveland, Carl Øyvind Apeland, Torbjørn Økland og Paul Hansen. Foto: Anders Grønnberg Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Låta «Liten fuggel» har løftet Vamp til nye høyder. Albumet som kom i fjor er bandets mestselgende.

Det har passert 180 000 eksemplarer totalt og var Nordens mest solgte i fjor.

Fugl mot fly - En liten fuggel er årsaken til forsinkelsen, unnskylder bandet seg med da femkløveret møter Dagbladet.

- Flyavgangen fra Haugesund ble et par timer forsinket fordi flyet vi skulle med, traff en fugl da inn mot landing i Haugesund.

Bandet ler av hendelsen og ordspillet. Øyvind Staveland og resten av gjengen er samlet i Oslo for å markere 20 års jubileet med samlealbumet «To me alt».

Lunsj i det grønne - Tida flyr, det er faktisk 20 år siden debuten, «Godmorgen, søster», forteller Staveland.

Vamp markerer begivenheten med å invitere til en - forsinket - lunsj i det grønne.

Ballonger vaier i vinden, piknik- duken i gresset er dekket med champagne, eplejuice, bagetter - og ikke minst en stor marsipankake.

- Det har vært 20 jævla spennende år. Men karrieren har gått opp og ned, forteller han.

Trodde karrieren var over Han sikter til utskiftninger av to vokalister og frontfigurer, først Jan Ingvar Toft (1991-1998) og seinere Vidar Johnsen (1999-2007). Nå er Paul Hansen vokalist, og Stavlands sønn Odin spiller trommer.

- Det har vært perioder da jeg trodde karrieren var over. Men det er låtene: tekster og melodier, som driver oss - uavhengig av besetning, sier Staveland.

Vamp har vært et slags bandkollektiv som får Stavland til å tenke på irske The Chieftains. Folk som Rita Eriksen, Eivør Pálsdóttir, Morten Abel, Anne Grete Preus, Odd Børretzen, Ole Paus, Bjørn Eidsvåg, Kirsten Bråten Berg, Jan Eggum og Herborg Kråkevik er artister har gjestet bandet. Og Kringkastingsorkestret (Kork) da to ganger.

Pølser med tilbehør - Det er en styrke for oss å ha flere vokalister innom. Vårt viktigste instrument er dialekten og den gode stemmen, sier Staveland.

KAKEFEST - OG TIDA SOM GÅR: Øyvind Staveland forstår ikke hvor de 20 åra er blitt av. Foto: Anders Grønnberg
KAKEFEST - OG TIDA SOM GÅR: Øyvind Staveland forstår ikke hvor de 20 åra er blitt av. Foto: Anders Grønnberg Vis mer

For snart 15 år siden kom samleplate «Ei me alt».

- Nå kommer vi med to cd-er, som da må hete «To me alt». Er det ikke det man sier når man står i pølsebua og bestiller to pølser med absolutt alt tilbehør, sier Carl Øyvind Apeland og Torbjørn Økland - de to som sammen med Øyvind Staveland har vært med i Vamp siden starten.

2014 blir friår Bandet tar ingen ting for gitt, heller ikke fortsatt suksess. Gutta er redd for å slite ut sitt publikum - og seg selv.

- Det er skummelt. Hele neste år skal vi ta det veldig med ro, sier Staveland.

Men til høsten blir det hektiske dager med 45 konserter på to måneder - og det med bandets første sanger, Jan Ingvar Toft.

Vamp

• Debuterte i 1993 med albumet «Godmorgen, søster».
• Spiller folkemusikkinspirert pop, viser og rock.
• Har fått Prøysenprisen, Gammlengprisen og fem Spellemannpriser.
• Vamp består i dag av Øyvind Staveland, Torbjørn Økland og Carl Øyvind Apeland, Odin Staveland og Paul Hansen.
• Aktuell: Samleplata «To me alt».

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer