Fugleliv og tubeost

Mange gode anslag -   men ikke helt gjennomført.

BOK: Øivind Hånes er etter hvert blitt en forfatter kjent for å bake inn mye god mat og drikke i bøkene sine. Det må vel derfor kunne kalles et brudd når han nå lar hovedpersonen Gordon bare nøye seg med å leve av tubeost.

Fuglejakt

Gordon vokser opp i et arbeiderstrøk i den engelske byen Sherborne. Som elleveåring skyter han en fugl for å tekkes middelklassegutten Tony. Episoden tynger fugleelskeren Gordon: «Det var irreversibelt, det var rett i jern. Han hadde skutt seg selv.» Parallelt følger vi ham i nåtid -   som atomingeniør på ferie i foreldrenes leilighet i Benidorm. Fremdeles «i jern», fremdeles fugleelsker, og på jakt etter den sjeldne fuglen pirolen.

Benidorm

Hånes er kjent for å bake faktaopplysninger inn i bøkene sine. Så også her, hvor vi blant annet sveiper innom atomkraftverk, bedrøvelig engelsk arbeiderklasse og Kaliningrads nyrike og ekstremt fattige. Ikke minst om turistmaskinen Benidorm med sine skyskrapere «kjemperoboter på avveie; gigantisk, uregjerlige maskiner... Et nederlag, en dødsdom, men også en kolossal triumf.»

Vittig og skarp

Alt dette godt nok. Hånes er god på spissformuleringer, på kjappe karakterstikker, og på miljøbeskrivelser. Samtidig er han tørrvittig -   og skriver sobert og klart, med en rekke gammelmodige vendinger. Likevel er det noe som skurrer. Hånes klarer ikke å samle trådene. Det floker seg til. Enkeltepisodene, bildene, miljøene, typene: Alt blir stående for seg, og Hånes klarer etter hvert ikke å forsvare hvorfor han har tatt det med.

Sprekker før mål

Den største svakheten er likevel at hovedpersonen som liksom skal samle denne «oppvekstromanen» ender som den rene klovn. Litt uforklarlig rar med sin frigiditet, tubeost, fugleentusiasme og redsel for livet. Nå må det og sies at Hånes forfatterstyrke aldri har ligget i et stramt dramaturgisk grep. Snarere er han en forfatter med en tendens til å gi alt i begynnelsen -   for så å sprekke like før mål. Det er svært synd -   for det er så mye her som virkelig er veldig godt.