BORTE: Sanglerka er snart helt forsvunnet fra England, Tyskland og flere andre land, deriblant Norge., skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB Scanpix
BORTE: Sanglerka er snart helt forsvunnet fra England, Tyskland og flere andre land, deriblant Norge., skriver artikkelforfatteren. Foto: NTB ScanpixVis mer

Debatt: Moderne jordbruk

Fuglene kan reddes med økologisk landbruk

50 prosent av alle fuglearter som er knyttet til jordbruket er blitt borte i Europa siden 1980.

Meninger

Fuglene våre dør ut på grunn av det moderne jordbruket, og det er et viktig argument for økologisk jordbruk.

Det finnes fem ganger mer insekter i en (økologisk) usprøyta åker. Siden fugler blant annet lever av insekter, sliter de når denne føden blir borte.

FUGLEELSKER: Guilla Holm Platou.
FUGLEELSKER: Guilla Holm Platou. Vis mer

Hele 50 prosent av alle fuglearter som er knyttet til jordbruket er blitt borte i Europa siden 1980.

Årsaken er det moderne jordbruket, som med sprøytemidler, monokultur, røffe høstemetoder og fjerning av gårdsdammer og kantvegetasjon gjør livet ulevelig for fuglene våre.

Den før så vanlige sanglerka er snart helt forsvunnet fra England, Tyskland og flere andre land, deriblant Norge. Hortulan og åkerrikse, som var så vanlige i min fars bondebarndom, er nå som utryddet å regne i Norge og mange andre land.

Neste uke kommer «The Government's State of the Nature Report» ut i Storbritannia, og den vil fortelle oss at 120 av artene her er truet av utryddelse nettopp på grunn av det moderne jordbruket.

Fuglene er våre gode hjelpere, de pollinerer, sprer frø, lager hulrom for andre småkryp, de gir næring til vann, planter og jordsmonn og holder insektsbestander i sjakk.

Vi har et stort problem nå som så mange fugler er borte på grunn av det moderne jordbruket. Vil vi redde fuglene må vi drive økologisk landbruk.

Lik Dagbladet Meninger på Facebook

Meninger rett i innboksen! Meld deg på vårt nyhetsbrev for å motta ukas viktigste saker fra Dagbladet Meninger hver fredag.