<strong>KOMMER:</strong> Marius Neset kommer til både MaiJazz i Stavanger og Festspillene i Bergen neste måned. Besetningene blir ulike, men musikk fra «Birds» blir å høre begge steder. FOTO: TERJE MOSNES
KOMMER: Marius Neset kommer til både MaiJazz i Stavanger og Festspillene i Bergen neste måned. Besetningene blir ulike, men musikk fra «Birds» blir å høre begge steder. FOTO: TERJE MOSNES Vis mer

Fuglesang i særklasse

Med «Birds» fortsetter Marius Neset å imponere, ikke minst som komponist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

ALBUM: Fredag slippes Marius Nesets «Birds» i fysisk distribusjon i Norge. Albumet har allerede høstet galakser av stjerner i internasjonal presse, spesielt britisk, og det er bare å slutte seg til.

MED ei innledende tittellåt som også åpnet Neset/Trondheim Jazzorkesters bestillingskonsert ved Moldejazz i fjor sommer, har «Birds» form av en timelang suite og kan høres som nok et eksempel på de eksepsjonelle kvalitetene som den 28 år gamle København-utdannede saksofonisten og komponisten fra Os utenfor Bergen besitter.

<strong>MARIUS NESET:</strong> Imponerer stort igjen.
MARIUS NESET: Imponerer stort igjen. Vis mer

Som på 2011-albumet «Golden Xplosion» er han igjen tilsynelatende uten tekniske begrensninger som instrumentalist.

Mens det var fortolkeren og fortelleren Neset som skinte på hans og tubaisten Daniel Herskedals duoalbum «Neck of the Woods», er det denne gang komponisten/arrangøren Neset som tidvis overvelder med musikk som er djevelsk finurlig tenkt og like krevende arrangert.

OM ulike fuglers sang er en av inspirasjonskildene for albumet, har Neset omsatt inspirasjonen til en fest av melodisk og rytmisk lekenhet, klanglig dynamikk og skiftende stemninger. Den multinasjonale kjernetroppen rundt ham — pianist Ivo Neame, vibrafonist Jim Hart, bassist Jasper Høiby og trommeslager Anton Eger — er på deler av plata supplert av trekkspiller Bjarke Mogensen og flere blåsere, og resultatet er musikk i et slags «Farmers Market møter Maria Schneider Orchestra»-ekko.

Det er vakker, vill og vanvittig musisering, og i alt dette trer nok et frapperende jazztalent fram: Ingrid Neset.

<strong>JAN GUNNAR HOFF:</strong> Sein, men god solodebut.
JAN GUNNAR HOFF: Sein, men god solodebut. Vis mer

Hun er Marius' søster, og en fløytist som her leverer så det suser på et instrument som ikke akkurat har vært overrepresentert på dette nivået i norsk jazz.

PIANISTEN Jan Gunnar Hoff (54) har dusinet fullt med plateutgivelser som leder eller co-leder, men det skulle gå 20 år mellom debutalbumet «Syklus» og hans første soloalbum, «Living».

Originalkomposisjoner fra hele denne perioden, flere av dem fra bestillingsverk, utgjør stammen i «Living»-repertoaret, som også teller den kasakhstanske komponisten Akhmet Zhubanovs vakre melodi «Karlygash» og Adolf Thomsens nordnorske «nasjonalsang» «Å eg veit meg eit land» samt to improvisasjoner.

Hoff framstår som utpreget melodibasert i komponeringen og er til tider utilslørt lyrisk/romantisk i musiseringen.

<strong>TRILOK GURTU:</strong> Rytmesterk Don Cherry-hyllest med eminente trompetere.
TRILOK GURTU: Rytmesterk Don Cherry-hyllest med eminente trompetere. Vis mer

Han forener klassiske elementer med jazzestetikk uten skjæring, og holder tonetettheten på et nivå som gir musikken mulighet til å folde seg ut i et lyttende sinn.

Plateselskapet 2L, flere ganger grammynominert for sin lydproduksjon, utgir Sofienberg kirke-opptaket i både SACD Hybrid-, Pure Audio Blu-ray- og vinylformat. Slik det klinger, er lydkvaliteten en god alliert for Hoffs pianistiske ferdigheter, selv der den avslører rom for enda mer distinkthet i venstrehåndsanslagene når tempoet skrus opp.

TROMPETERNE tar messingordet i tur og orden på Trilok Gurtus «Spellbound», et album der den indiske perkusjonisten gir uttrykk for sin hengivenhet og beundring for Don Cherry (1936-95).

Gurtu (62), som har spilt med «alle» og ikke minst er med i Jan Garbarek Group, sørger sammen med tangentmann Tulug Tirpan og bassist Jonathan Cuniado for et rytmesterkt world-music-fundament for i tur og orden Hasan Götzelik, Nils Petter Molvær, Ibrahim Maalouf, Paolo Fresu, Matthias Schriefl, Matthias Höfs og Ambrose Akinmusire i et knippe av sine egne låter, samt Miles Davis' «Jack Johnson/Black Satin» og «All Blues», Dizzy Gillespies «Manteca» og Cherrys «Universal Mother».

<strong>SOLODEBUT:</strong> Jan Gunnar Hoff solodebuterer med «Living», seint men godt. FOTO: HJEMMESIDE/MORTEN LINDBERG
SOLODEBUT: Jan Gunnar Hoff solodebuterer med «Living», seint men godt. FOTO: HJEMMESIDE/MORTEN LINDBERG Vis mer

Like fascinerende som Gurtus mangetonede rytmemønstre er det å høre trompeterne i aksjon — ulike, men alle eminente hver på sitt vis. 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer