Fuglesang og Vesaas-tattoo

LILLEHAMMER (Dagbladet): - Jeg synes det må være det deiligste , det nest deiligste , nei det tredje deiligste , sier Ellen Horn og slår armen ut mot hagen rundt Sigrid Undsets hus på Bjerkebæk utenfor Lillehammer. Hun leser fra et brev der Undset forsøker å sette ord på sin visjon av en idealhage.

  • Litteraturfestivalen på Lillehammer ble i går avsluttet med en forsmak på hvordan det vil ta seg ut når forfatterinnens hjem Bjerkebæk om et par år blir åpnet for publikum. Ledsaget av Ellen Horn og landskapsarkitekt Marit Brandsegg, ble publikum vist rundt i det som var nobelprisvinnerens yndlingsplass for meditasjon og tankeflukt etter at hun kjøpte stedet i 1921.
  • Svarttrosten akkompagnerte Horn, som i et duggfriskt solregn ga prøver på Riksteatrets forestilling «Undset», som har premiere på Lillehammer 24. september. Her plantet Undset hegg og roser, her bodde hun mens hun skrev «Kristin Lavrandsdatter», her ble hun skilt, og her grublet hun seg fram til sin katolske tro. Hun følte seg ifølge brev bare lykkelig når hun var «alene i en skog», slik at hun kunne «forsvinne i naturen» eller fortape seg i studiet av en rose inntil hun nådde det hun kalte «nirvana».
  • Betydelig mer intens var en enestående presentasjon av Tarjei Vesaas' lyrikk seint fredag kveld på Parkkafeen. Arrangementet «Tarjei Tattoo» startet relativt fredelig med at forskeren Bente Aamotsbakken fortalte om Vesaas som poet med utgangspunkt i sin nylig utkomne bok «Det utrulege greinverket». Mens hun snakket begynte tatovøren Mad Dog å tatovere inn innskriften «Made in Pakistan» på leggen til Vesaas-elskeren Ghafoor Mohammed. Mens Ghafoor ble tatovert, leste han sine Vesaas-favoritter for publikum. Det hele foregikk på en trang scene, og selve tatoveringen ble videofilmet i nærbilde og sendt på en TV-skjerm oppunder taket. Hva det betydde? Har ikke peiling, men det var faktisk en ganske sterk opplevelse.
  • Og så kom bryllupsgjestene; Johnny Hallberg m/frue; forfatteren iført kjole og hvitt mens han leste et kapittel fra neste høsts roman, en burlesk fortelling om to nordmenn og en tannløs hore som vekker oppsikt på et skjenkested i Tsjekkia når den ene nordmannen holder en svulmende tale mens han blotter sitt like svulmende kjønnslem. Svært lovende, og i slående kontrast til Vigdis Hjorths hylende morsomme beretning tidligere på kvelden om sitt aller første og mislykkede samleieforsøk - fortalt til den utmerkede intervjueren Siss Vik.
  • Hvis du derimot lurer på hva som var Sigrid Undsets største og nest største glede i verden, får du ikke noe svar. Den hemmeligheten tok hun med seg i graven.